Самюъл Джаксън най-накрая ще получи “Оскар”

Самюъл Джаксън най-накрая ще получи “Оскар”

Актьорът ще бъде отличен през 2022 г. за цялостно творчество

Един от най-разпознаваемите (и продуктивни) холивудски актьори, които досега не са печелили “Оскар”, ще се сдобие със златната статуетка през 2022 г.

Самюъл Джаксън ще получи почетен “Оскар” за цялостно творчество по време на церемонията “Наградите на губернаторите” следващата година, разкриха организаторите.

72-годишният актьор е един от тримата кинодейци, заедно с актрисата Лив Улман и сценаристът и режисьор Илейн Мей, които ще бъдат отличени. Хуманитарната награда “Джийн Хършолт” ще бъде връчена на Дани Глоувър (“Смъртоносно оръжие”).

Джаксън до момента не е печелил най-престижната награда в Холивуд и е номиниран само веднъж – за “Криминале”, макар да е участвал в над 100 филма. Лентите с негово участие са изкарали над 5 милиарда долара само в САЩ и Канада.

Добре познат е с редовните си колаборации с режисьора Куентин Тарантино, ролята на шпионина Ник Фюри във филмите на Marvel, джедая Мейс Уинду от “Междузвездни войни” и много други.

Джаксън обаче като цяло има сложна връзка с наградите на Академията. Така не и получава номинация за една от най-добрите роли в кариерата си – тази на наркоман във филма Jungle Fever (1991 г.) на Спайк Лий.

“Когато се появиха номинациите за “Оскар” през тази година, не бях номиниран, но имаше около трима души от [актьорския състав на] “Бъгси”. Така че с жена ми си казахме; “Да отидем да гледаме “Бъгси”. Стояхме [в киното], а в края реагирахме с “Наистина ли? Наистина ли?”. Тя всъщност плака за това”, разказва Джаксън в подкаст интервю за онова разочарование.

Все пак заради този филм фестивалът в Кан създава специална награда за поддържаща роля, за да може да отличи изпълнението на актьора.

Джаксън е номиниран за “Оскар” няколко години по-късно за участието си в “Криминале” на Куентин Тарантино. Тогава обаче не печели наградата.

Подобни новини

Вашият коментар