Оттегленият като премиер Николай Василев: Щях да намаля данъците и да предложа бюджет без дефицит

Оттегленият като премиер Николай Василев: Щях да намаля данъците и да предложа бюджет без дефицит

Последните три дни беше излята помия от всякакви посоки към Николай Василев. Затова сме тук той да отговори на всички въпроси.

Това обяви в началото на пресконференцията депутатът от ИТН Тошко Йорданов.

Думата бе дадена на оттегления като премиер в проекто-кабинет на ИТН Николай Василев.

Както е известно, проекто-кабинетът, заявен от Слави Трифонов, предизвика политически сътресения в страната, след като обяви, че няма да търси коалиция с никоя от другите партии и възнамерява ИТН да управлява самостоятелно страната. Номинацията за премиер в лицето на Николай Василев пък срещна бурна съпротива сред партиите, които дори изхазаха хипотези, че Василев е предложение на ДПС, а не на Трифонов.

За да свали политическото напрежение, лидерът на ИТН обяви вчера чрез публикация във Фейсбук, че оттегля кандитадурата на Николай Василев и допълни, че проектокабинетът му ще бъде “ревизиран”.

През последните два месеца имах възможността да опозная по-добре както г-н Трифонов, така и ИТН, започна Николай Василев.

Той благодари на хората, които са го подкрепили, благодари и на колегите си от НДСВ.

“Ако бяхме получили подкрепа, това щеше да е най-реформаторският кабинет, щеше да бъде правителство с ДНК на бъдещето”, продължи Василев.

Щях да предложа намаляване на данъците – данък печалба от 9%, данък върху доходите на физически лица от 9%, данък върху банковите лихви – 0%, ДДС – 18%, но ДДС за международен туризъм – 5%.

Щях да предложа държавен бюджет без дефицит.

Щях да предложа моето ноухау за борба с мръсните пари.

Освен това – повишаване на пенсиите, през икономически растеж и рязко повишение на заплатите на лекари, медицински работници, на учителите, на университетските преподаватели, разказа Василев каква е най-важната конкретика в програмата.

Попитан как ще има бюджет без дефицит, кои разходи ще трябва да се орежат за това, Василев припомни как “правителствата”, изхарчили през декември пари безотчетно.

По думите му, ако можел да говори от позицията на премиер, държавната администрация щяла да излезе “в обществено-поръчков отпуск”.

Аз съм автор на идеята за приватизация на Българската банка за развитие (ББР), каза още Василев.

,,Тази банка не е постигнала нито една от целите си, за които е била създадена. Тя никога не е била нужна според мен”, посочи Василев.

Той отчете като плюс факта, че българското общество се е убедило, че има достатъчно компетентни хора, професионалисти.

И продължи: Най-много съм огорчен, че най-много критики получих от десния сектор. Смятам критиките на десния сектор за приятелски огън, обясни Василев и отговори на всяка критика.

“Този кабинет няма нищо общо с НДСВ. През последните три дни се насочиха доста цунамита, които се неутрализираха взаимно, но не смятам да съм пострадал от тези атаки.

Една от критиките – че не сме нови лица, това е вярно. Но ако пък беше нов – щеше да има критики, че няма достатъчно управленски опит.

Второ – че съм бил от НДСВ, но това не ме обижда. Но ме обижда това, че съм бил от ДПС, защото съм бил в управлението на Тройната коалиция. Аз съм единственият, който е уволнил Делян Пеевски, припомни Василев и изтъкна, че не е зависим нито от ДПС, нито от някакво задкулисие.

Зависим съм само от моите две дъщери и съдбата на моята държава, подчерта Василев.

Винаги съм се определял като десен реформаторски политик. Ако бях подкрепен като премиер, бих защитавал 10 ценности: западна ориентация, върховенство на закона, свобода за медиите, свобода за бизнеса, защитник съм на парламентарната република, каза още Николай Василев.

Правителството беше предложено от ИТН, Трифонов и мен, изтъкна той. Няма намеса на ничие чуждо посолство във формирането на проекта за кабинет, отсече Василев, отговаряйки на въпрос дали има намеса на американското посолство у нас, отсече той.

Василев съобщи, че е разработил документ от 68 страници, нарича се “Модернизирай България”. Това са икономически приоритети. Нямат амбициозната цел да се нарича програма, защото бъдещата програма трябва да се направят диалог с управляващата партия, в диалог с другите партии.

По думите му, той опитал да приватизира “Булгартабак” със западни инвеститори, след него още двама министри на икономиката си тръгнали заради това. Знаете “Булгартабак” от кого беше купен, заяви многозначително Василев.

Василев нарече 17-те кандидати за министри “страхотни хора”.

Ние ще предложим съвсем скоро, когато му дойде времето, отново кабинет, ако не бъде подкрепен, по-вероятно е да отидем на избори, заяви Тошко Йорданов.

Смятаме, че Министерският съвет са изпълнители, контролът е от парламента, на който хората делегират права, продължи Тошко Йорданов, според който не е задължително лидер на партия да стане премиер.

“Крайно време е в България да се сложи край на т.нар. месианство, лидерство”, добави Филип Станев, който защити същата теза.

“Г-н Трифонов е на работа – в телевизия “7/8″ работи” – така Тошко Йорданов отговори на въпрос къде е Слави Трифонов.

“Тази партия (ИТН) е правена от зор. Кабинетът ще ви бъде представен съвсем скоро, когато му дойде времето”, добави Йорданов, а колегата му Станев добави, че щяло да има ревизия и на други министри в предложеното от Слави Трифонов правителство.

Очаквайте подробности!

Подобни новини

Вашият коментар