Свързани фирми са взели големия пай на държавната „Монтажи“

Свързани фирми са взели големия пай на държавната „Монтажи“

Свързани фирми са получили големия пай от разпределяните на тъмно стотици милиони левове от държавното дружество „Монтажи“ за ремонт на язовири и изграждане на нов правителствен комплекс. Сред топ-получателите е и свързана фирма с пореден бивш шеф на АПИ – Стефан Чайков. Така докато друг бивш началник в АПИ – Велико Желев, държи договори за стотици милони с държавното дружество „Автомагистрали“, фирмата на Атноанета Чайкова е взела десетки милиони без конкурс от държавното дружество „Монтажи“.

Това показа проверка на „Сега“ на база осветената информация от Министерство на финансите за начина, по който са били извършвани капиталовите разходи в страната.

В подробна презентация, представена пред създадения към ведомството обществен съвет, МФ за пръв път освети фирмите, получили най-много средства по договори с държавното дружество „Монтажи“ ЕАД за ремонт на язовири.

Както съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков, 630 млн. лв. за ремонт на язовири са отишли основно в 7-8 дружества. Петков обаче не посочи конкретните изпълнители преди да са приключени проверките и имената на отделни фирми изскачат за пръв път именно в презентацията на финансовото министерство.

От данните става ясно, че най-големият пай от средствата са отишли във фирма „Ковел-Про“ ЕООД на Велизар Копчев. Фирмата е създадена през 2010 г. За 2019 г. няма публикуван финансов отчет, печалбата за 2018 г. е 106 000 лв., за 2017 – 1,276 млн. лв. „Ковел-Про“ има сключени общо 134 договора покрай ремонтите на язовири с „Монтажи“ ЕАД на стойност 367 млн. лв. Фирмата има печелени обществени поръчки в отделни консорциуми, но не е сред топизпълнителите на договори с публичен ресурс, показва проверка в Агенцията за обществени поръчки.

Вторият топ-получател на пари от „Монтажи“ ЕАД е обединението „Планекс-ГЕС“, в което влизат фирмите „Планекс“ и „Грийнтех инженеринг Солюшънс“. Обединението има само един договор с „Монтажи“, но пък на много висока стойност – 228 млн. лв. с ДДС. Според информация на „Капитал“ това е фирмата, получила договора за изграждане на новия правителствен център. Оказва се, че между „Грийнтех инженеринг Солюшънс“ и „Ковел-про“ – най-големият получател на средства за язовирите – има връзки. Двете фирми са акционери в едно и също дружество – „Хелиос Пауер“ АД. Сред собствениците на дружеството е Иво Георгиев, бивш секретар на Димитровския комунистически младежки съюз, избран в ръководството на ДКМС с Росен Карадимов през 1989 г. Георгиев бе и изпълнителен директор на фалиралата „Елитбанк“, по-известна като банката на комсомола.

Последната фирма в топ 3 на получателите на пари за ремонти на язовири от „Монтажи“ ЕАД е „Абак ДС“ ЕООД на Антоанета Чайкова. До 2016 година собствеността в нея е държал Стефан Чайков, който бе начело на АПИ през 2013 и 2014 г. в мандата на кабинета „Орешарски“. През 2018 Чайков е влязъл и в Управителния съвет на ПУДООС – предприятието на МОСВ, което финансира екопроекти, и е излязъл от него тази година. Фирма „Абак ДС“ има 41 договора с „Монтажи“ за ремонт на язовири на стойност 125 млн. лв. Не е ясно кои са останалите 5 фирми, получили основната част от ремонтите на язовири.

Както обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков, от над 400 язовира строителните дейности са приключили едва при 10, а се работи върху 100 обекта.

Подобни новини

Вашият коментар