Стоилов обсъди на съвет как да се разследва главния прокурор

Стоилов обсъди на съвет как да се разследва главния прокурор

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов обсъди на съвет процедура, по която да бъде разследван главният прокурор. Обсъдени са били серия от предложения за законодателни промени. Съветът по съдебната реформа е бил свикан извънредно

Длъжността в момента се изпълнява от Иван Гешев – обект на яростни протести. Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет искане за предсрочното му освобождаване, но то бе отхвърлено от кадровиците. По-късно стана ясно, че вътрешният министър Бойко Рашков е дал обвинител №1 на прокурор, а Националната следствена служба препрати материалите на спецпрокуратурата.

В свикания от Стоилов съвет участват представляващият  Висшия съдебен съвет, зам.-председатели на върховните съдилища, заместник на главния прокурор, представители на Инспектората към ВСС, на Висшия адвокатски съвет, МВР и други организации.

Как да се търси отговорност на главния прокурор и други висши прокурори е бил основен въпрос. Обсъдена е възможността за преназначаване на прокурор, който е водил разследване срещу главния прокурор, като съдия след края на процеса. Прокурорските актове по разследване на главния прокурор да не подлежат на инстанционен контрол. Срещу разследващия прокурор да не може да бъде образувано дисциплинарно производство за времето на разследване срещу главния прокурор, предвиждат част от мерките, разисквани на дискусията.

Други акценти в предложението са въвеждане на задължение за главния прокурор да отговори на поставените въпроси по доклада за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика, които са постъпили в хода на общественото обсъждане на доклада.

Подобни новини

Вашият коментар