Община Провадия връща неусвоени пари за ремонт на военни паметници

Община Провадия връща неусвоени пари за ремонт на военни паметници

Община Провадия ще връща парите за ремонт на военни паметници. Това стана ясно при дискутирането на отчета на кмета на общината Жоро Илчев за изпълнението на бюджета на община Провадия за 2020г.

В самия отчет са отразени неусвоени средства от 2019г. в размер на 2 500 лв. за ремонт на военните паметници в село Градинарово и военният паметник в село Равна.

В отговор на питане на общински съветник „Каква е причината, така близо две години, да не са ремонтирани тези военни паметници в двете села?“ отговаря главния счетоводител Катя Пеева.

„Искам да кажа, че средствата ги получихме преди две години. Съгласно Закона за държавния бюджет и указанията, средствата, които не са усвоени в рамките на две години, се възстановяват към бюджета. Сега, причината не знам каква е. Предполагам, че в рамките на две години е трябвало да се извършат ремонтите, а те не са извършени и съгласно закона сме длъжни да върнем парите. Да ги възстановим.“ – дава отчет тя пред общинския съвет.

Става въпрос  за  Паметника на загиналите във войните 1912–1918 г. в с. Равна

Другия паметник с осигурени средства за ремонт, които обаче трябва да се върнат е Паметника на загиналите във войните в с. Градинарово. Той е открит на 2.ІХ.1987 г. в центъра на селото в памет на двадесет и осемте градинаровци, загинали за свободата, независимостта и обединението на Родината.

Парите за ремонтите са били получени през 2019г. Две години ремонта им не е извършен. По данни от главния счетоводител на общината те вече подлежат на връщане.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар