ДБ предлага Бюрото на Гешев да мине под шапката на правосъдното министерство

ДБ предлага Бюрото на Гешев да мине под шапката на правосъдното министерство

„Демократична България“ предлага Бюрото по защита на свидетели, което охранява граждани, застрашени във връзка с наказателни производства, да бъде на подчинение на Министерството на правосъдието, а не на главния прокурор, както е в момента. Законовите промени са внесени в деловодството на Народното събрание

Вносителите посочват, че в последните години Бюрото по защита е било отклонено от основната си функция да осигурява защита на застрашени свидетели и други участници в наказателни производства и се е превърнало в „лична гвардия на главния прокурор.

Той е бил овластен над дейността на Бюрото и е ограничавал правото на защита на лица.

Пред БНР  Надежда Йорданова от ДБ заяви:

„Бюрото трябва да се върне към своята същност за застрашените лица в наказателния процес, а охраната на главния прокурор и на други застрашени магистрати, които, разбира се, всеки магистрат, чийто живот, сигурност, семейството му са поставени под някаква заплаха, трябва да бъдат охранявани. Но нека това да бъде по реда, по който се прилага за всеки един висш служител от държавата“.

От коалицията цитират и данни, според които намаляват хората, на които е предоставена защита, а на този фон през миналата година са проведени процедури по назначаване на близо 60 нови служители в Бюрото по защита.

Предложените промени ограничават възможността за злоупотреба с правомощия от страна на обвинител №1. „Това е изключително необходимо. От една страна да се повиши ефективността на разходваните бюджетни средства, а от друга – да се гарантира и самото адекватно функциониране на Бюрото по защита“, коментира още Надежда Йорданова.

Подобни новини

Вашият коментар