Обиколка на Варненското езеро с колело ще се проведе в Деня на Варна

Обиколка на Варненското езеро с колело ще се проведе в Деня на Варна

Традиционната обиколка на Варненското езеро с велосипед ще се проведе на 15 август, каза за Радио Варна Здравко Василев, председател на Велоклуб „Устрем“, който е организатор на проявата.

Събитието е насочено към начинаещи колоездачи, като в него могат да участват и лица под 16 години, но само ако са придружени от възрастен.

Сборният пункт на велообиколката е пред Катедралата в 8.30 часа, а тръгването е в 9.00 часа. Групата ще бъде съпроводена от полиция за преминаване през Аспаруховия мост и при излизането от града, за да се осигури безопасност. Осигурен е и медицински екип.

Велосипедистите ще изминат 41 км. покрай варненското езеро, като в района на Белослав ще преминат езерото с ферибота. Карането е по самия бряг на езерото, ще има черни и асфалтови участъци, но теренът е лесен и предимно равен, каза още Здравко Василев.

И тази година община Белослав подкрепя колоездачната обиколка и в центъра на града ще има изненади за велосипедистите. Миналата година от общината са осигурили за всички вода и сандвичи, но тази година ще има още нещо, което засега няма да издаваме, разказва Здравко Василев.

Обиколката ще завърши на Морска гара, където ще има много прояви по повод 15 август – Денят на Варна.

Участниците се включват със свой велосипед, като трябва да носят помпа, резервна гума и комплект за лепене, около 1 литър вода и лека закуска. Препоръчително е носенето на каска, допълни Здравко Василев.

Най-честият съвет, който дават на начинаещите велосипедисти е да регулират нивото на седалката си. Обикновено начинаещите карат с максимално свалена седалка, което е грешно и води до бързо изморяване и болки в краката. Седалката трябва да е вдигната толкова, че педалите да се въртят с почти изпънати крака, съветват професионалистите.

През всичките години няма участник, който да не е завършил обиколката, не оставяме никого сам на пътя, категоричен е Здравко Василев.

Истината е, че карането на колело в група с толкова много хора е една еуфория и незабравимо преживяване, затова каним всички да се присъединят към нас и да усетят това неповторимо чувство.

Миналата година в проявата са се включили близо 500 души.

Всички снимки са на Велоклуб “Устрем”.

Подобни новини

Вашият коментар