На този ден: Убит е рапърът Тупак Шакур

На този ден: Убит е рапърът Тупак Шакур

Поетът Иван Вазов е назначен за министър на образованието

През 1776 г. – САЩ за първи път в света използват подводница (Американ Търтъл) за военни цели.

През 1855 г. – Състои се коронацията на Александър II в Московския кремъл.

През 1883 г. – Съставено е първото в българската история коалиционно правителство, начело с Драган Цанков.

1886 г. – Княз Александър I Батенберг абдикира от българския престол под натиска на Русия и окончателно напуска страната; съставено е правителство начело с Васил Радославов и регентство в състав Стефан Стамболов, Петко Каравелов и Сава Муткуров.

През 1897 г. – Поетът Иван Вазов е назначен за министър на образованието.

През 1913 г. – Избухва Охридското въстание на българското и албанското население срещу сръбската власт в Македония. Избухването на въстанието и прогонването на сръбските войски от Дебърско, Стружко и Охридско подтикват сръбокото правителотво да обяви, че е започнала „нова война“. Още на 11 септември е издаден кралски указ за мобилизация. За потушаване на въстанието освен редовната армия са мобилизирани допълнително около 100 хиляди войници.

През 1954 г. – Открит е Паметникът на Съветската армия в центъра на София. Паметникът на Съветската армия е паметник, разположен в Княжеската градина, в центъра на българската столица София, посветен на съветската Червена армия. Построен през 1954 г., десет години след Съветско-българската война и Деветосептемврийския преврат от 1944 г., днес паметникът е предмет на разгорещени спорове относно неговото значение, предназначение и бъдеще. След 2011 г. той става обект на няколко акции, най-често израз на протест спрямо политиката на бившия Съветски съюз и съвременна Русия.

1964 г. – Край Габрово е открит Архитектурно-етнографският музей „Етър“. В ЕМО „Етър“ се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Тя съдържа 10 експоната и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в емблема на Етъра. Най-важната особеност на сбирката е, че всички обекти са в действие, така както в миналото. Занаятчийска чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители.

Роден на този ден е Тодор Живков. Той е виден политик от Българската комунистическа партия, който в Народна република България между 1954 и 1989 година заема най-високите ръководни постове – първи секретар и генерален секретар на ЦК на БКП, председател на Министерския съвет на НРБ и председател на Държавния съвет на НРБ. Живков е бил и кмет на София. Като участник в партизанското движение ползва псевдонима Янко. По време на управлението си и след това е известен с прозвищата Бай Тошо, Тато, Първия секретар на ЦК на БКП.

На този ден е убит американския рапър Тупак. Шакур през 1996. Тупак Амару Шакур известен още само като Тупак е прочут американски рапър, актьор, активист и поет. По света са продадени над 120 милиона копия от неговите албуми, а в САЩ над 41 милиона копия. Списание „Ролинг Стоун“ го определя за 86-ия най-велик музикант на всички времена. Голяма част от работата на Шакур е за справяне със съвременни социални проблеми, които тормозят вътрешните градове, и той често е смятан за символ на активизъм срещу неравенството. Тупак е роден на 16 юни 1971 г. в Манхатън, квартал на Ню Йорк, но се премества в Балтимор, Мериленд през 1984 г. и след това в залива на Сан Франциско през 1988 г. Премества се в Лос Анджелис през 1993 г., за да продължи музикалната си кариера. Kогато издава дебютния си албум 2Pacalypse Now през 1991 г., той се превръща в централна фигура на хип-хопа на Западното крайбрежие, представяйки социалните проблеми в жанра по времето, когато рапът е бил доминиращ в мейнстрийма. Шакур постигна допълнителен критичен и търговски успех с последващите си албуми Strictly 4 My NIGGAZ и Me Against the World.

През 1995 г. Шакур излежава осем месеца в затвора по обвинения в сексуално насилие, но е освободен, след като се е съгласил да подпише лейбъла на Death Row Records. След освобождаването си, Шакур се ангажира силно с нарастващото съперничество между Източното и Западното крайбрежие на хип-хопа. Албумът му с два диска “All Eyez on Me” е сертифициран Diamond от RIAA .  На 7 септември 1996 г. Шакур е прострелян четири пъти от неизвестен нападател при стрелба в Лас Вегас, Невада. Въоръженият никога не бе заловен. Съперникът на Тупак, The Notorious BIG, първоначално беше смятан за заподозрян поради публичната им вражда, но и той бива убит след шест месеца в Лос Анджелис, Калифорния.  След смъртта му са издадени още пет албума.

Подобни новини

Вашият коментар