Виктория Василева, “Има такъв народ”: Извлекли сме поуки, нещата ще бъдат по-различни

Виктория Василева, “Има такъв народ”: Извлекли сме поуки, нещата ще бъдат по-различни

  • Ако “Има такъв народ” пак предлага правителство, нещата ще бъдат по-различни.
  • Вратата на партията не е затворена за “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”
  • БСП се държа най-конструктивно и адекватно в разговорите за правителство. С тях може да се работи.
  • Не мисля, че е възможна коалиция с ГЕРБ и ДПС.
  • Политическото ръководство ще реши дали Слави Трифонов да се върне в кандидат-депутатските листи.

Виктория Василева е депутат, зам.-председател на парламентарната група на “Има такъв народ”, зам.-председател на Народното събрание и главен секретар в партията на Слави Трифонов. “Дневник” разговаря с нея за нагласите и очакванията за парламентарните избори, грешките и загубите от изминалите месеци и възможностите за промяна в партньорските отношения с другите политически формации. Цялото интервю може да гледате и във видео в края на статията.Как за “Има такъв народ” Петър Илиев стана “затворена страница” четете тук.

Президентът обяви, че изборите ще са “две в едно” – на 14 ноември. Какво ще обещава “Има такъв народ” на избирателите този път? Какви са целите ви за следващия парламент?

– Нашата основна цел е да продължим да бъдем честни и откровени с хората и да казваме истината. Защото силата е в истината.

Това има ли по-конкретно измерение?

– Обещахме честност и откровеност в това каквото се случва зад камерите да се случва и пред камерите. За съжаление мисля, че “Има такъв народ” бяха единствените представители в парламента, които имаха едно и също поведение в пленарна зала, пред медиите и в кулоарите. Докато останалите имаха едно говорене с нас, друго пред медиите, трето говорене в кулоарите.

Проучване на “Маркет линкс” и Би Ти Ви от края на август показа, че спада подкрепата към “Има такъв народ” и нагласите на избирателите отреждат трето място на партията. Обмисляте ли лидерът Слави Трифонов да се върне в кандидат-депутатските листи, за да се увеличи подкрепата?

– Това е въпрос на решение на политическото ръководство. В момента текат процедури по номинации във всички области, тепърва ще решаваме водачи на листи и всичко останало. За изборите на 11 юли Слави много ясно заяви, защо не иска да бъде водач на листа – защото не иска по този начин да подведе хората.

Вие също сте част от политическото ръководство на партията. Има ли разговори по темата за връщането на лидера в листите?

– Предстоят, не са започнали.

Смятате ли да правите сериозни промени в листите си, напр. сценаристите да не са водачи?

– Едва ли, но от нас може да очаквате всякакви неща, защото ние сме гъвкави и се опитваме винаги да отговаряме на обществени очаквания, които имат хората към нас.

По конкретно какви измерения има това?

– Вие споменахте социология, но за мен истинската социология е срещата с хората, без значение дали са симпатизанти, членове или просто обикновени хора, от тях винаги може да се научи много по-голата истина, отколкото социологическите проучвания.

Доколкото това са форми на уговорени срещи, това не затваря ли политиците в даден балон – да се срещат само с избирателите си?

– Ние не ограничаваме срещите си само с наши членове и симпатизанти, посещаваме и различни тържества, инициативи, мероприятия, които не са организирани от нас. Хората ни разпознават и според мен тяхното отношение вече не се формира от това, което им казват от телевизора, а са започнали да разсъждават.

Или да четат във “Фейсбук”?

– Според мен “Фейсбук” е нож с две остриета: както е място, където може много бързо да достигнат политическите послания, така е и място, където може да създава добра хранителна среда за фалшиви новини и изкривяване на действителността.

Но не е ли именно “Фейсбук” ключово място за политическите заявки и действия на “Има такъв народ”?

– Да, факт е, че поне по-младата част от българите спокойно можем да кажем, че живеят във “Фейсбук”. Опитваме се, когато излъчваме послания те да не изкривяват действителността, а да я показват такава, каквато ние я виждаме.

В какво сгреши “Има такъв народ” през последните няколко месеца?

– Може би в това, че беше честна и принципна политическа партия докрай.

Това означава ли, че вече няма да бъде “честна и принципна политическа партия”?

– Не означава, ще продължим да бъдем честни и искрени с хората. В политиката компромисите са били необходими, но не и задължителни.

Но нали казахте, че е било грешка?

– Не, казах, че беше грешка в тази конфигурация и в начина, по който го направихме. Останахме неразбрани в това, което ние поискахме и това, което другите чуха от нас. Кой може да каже кое е било грешка? Къде са разписани в политиката кое как се прави?

Понякога трябва да създаваш правилата, ние се опитахме да покажем други. Очевидно те не бяха възприети. “Има такъв народ” стана удобният враг.

На няколко пъти “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!” обявиха, че виждат теми, изказвания, действия, по които имате сходства с ГЕРБ и ДПС. Виждате ли партньорство с ГЕРБ и ДПС в бъдеще?

– Много е вредно в политиката да се говори с усещания, трябва с факти. Факт е, че в това Народно събрание, много рядко е имало едни и същи мнозинства по два различни въпроса. По същия начин аз мога да кажа, че в понеделник на заседанието на комисия за контрол на службите беше прекратено поради неприсъствието на депутатите от ГЕРБ, ДПС и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”. Това означава ли, че последните работят с първите?

А може ли да се смята за индикация?

– Това е индикация за позицията на политическата партия по конкретния проблем. Съвсем не означава взаимодействие със съответната политическа партия.

Аспектите, които бяха посочвани като сходство в действията между ГЕРБ, ДПС и “Има такъв народ”, бяха критикуването на министри от служебното правителство, съвместното внасяне на проекта за създаване на комисия за местността Буджака, както и заради това, че ДПС бяха поканени на разговори за общи приоритети. Как да бъдат тълкувани тези действия?

– Единствено “Има такъв народ” не е предложил нито една комисия, но подкрепи създаването на всички и участва в тях. Когато беше създадена комисията за случая “Росенец”, ние естествено участвахме. Когато Движението за права и свободи реши да създава комисия за Буджака, попитаха всички дали ще участват.

Ние попитахме “Демократична България” дали за тях има проблем и отговориха, че няма. Нали трябва да излезе цялата истина за всичко, включително и за Буджака?

Смятате ли, че има нюанс – и “Демократична България” подкрепиха създаването на комисия за Буджака, но сякаш решаващият момент бяха подписите за внасяне на такъв проект?

– Каква е разликата между това да подпишеш и да гласуваш за нещо? Това са разговори в хипотезата на поговорката на “да търсим под вола теле”.

Ще Ви върна към изначалния въпрос – съвместни действия между ГЕРБ и “Има такъв народ” възможни ли са?

– Зависи какво разбирате под “съвместни действия”. В Народното събрание няма контрол кой как ще гласува. Всяка партия взима решения за себе си. Друг е въпросът дали някой би търсил съдействие, за да се случи нещо в пленарна зала.

Бихте ли търсили съдействието на ГЕРБ и ДПС, за да се случи нещо в пленарна зала?

– Едва ли бихме търсили съдействието на ГЕРБ и ДПС, извън проблеми, които знаем, че са важни за държавата. Включително по дебатите за бюджета – това, че ГЕРБ и ДПС са подкрепили някакво предложение, означава ли, че ние не трябва да го подкрепим, за да сме различни от тях?

Мнозинство между “Има такъв народ” и ГЕРБ възможно ли е?

– Не мисля, че има такава възможна коалиция.

Мнозинство между “Има такъв народ” и ДПС възможно ли е?

– Мнозинства в парламента може да има най-различни по всеки един въпрос. Коалиционно не може да има.

От днешна гледна точка смятате ли, че трябваше да водите преговори за общ кабинет преди обявяване на правителство?

– Ако разсъждаваме на тема грешки, едва ли можем да бъдем точни, защото никой не може да каже кое е било даденото решение в онзи момент. Ние казахме, че искаме да поемем отговорност да управляваме.

По, конкретно: в хипотезата, че след изборите на 14 ноември получава мандат за съставяне на правителство, как ще постъпи “Има такъв народ”? По същия начин или не?

– При всички положения сме си извлекли поуки от случилото се в този парламент и начина, по който протекоха преговорите. При всички положения преговорите биха протекли по много по-различен начин. Най-малкото ще бъде по-открит, защото в сегашния парламент вече нещата опираха до дума срещу дума.

Но след като те не са протекли пред очите на медиите, всеки има възможност да интерпретира това, което се е случило. Затова малко повече прозрачност при следващи избори би помогнало на всички да не допускаме същите грешки.

“Малко повече прозрачност” в смисъл на това да се водят разговорите пред медиите или в смисъл на готовност за повече откритост към събеседника? Досега моделът на общуване сякаш беше “ние предлагаме това, ако ви харесва, подкрепяйте. Ако не, толкова по-зле за вас”.

– Затова казвам, че може би проблемът бе в това, че същинските разговори не бяха пред медиите. Честността предполага да си еднакво честен и с хората, с които говориш, и с медиите.

Но моделът все така предполагаше партньорите да видят правителството малко преди медиите. А и политиците имат нужда от време да се запознаят кой какъв е, за да реагират.

– Нямаше нищо ненормално в това ние да предложим правителство. Да, то не срещна подкрепа, не срещна разбиране – дали заради начина, по който беше направено, дали заради хората, които са били предложени: всеки има своите мотиви.

Обратно на въпроса: в хипотезата, че след изборите на 14 ноември “Има такъв народ” ще предлага правителство, ще го обсъди ли предварително с партньорите?

– Това, което със сигурност мога да Ви кажа, е, че нещата ще бъдат по-различни.

В какъв аспект?

– Нещата ще бъдат по-различни.

Защо не ми давате конкретика?

– Защото не мога да Ви дам конкретика. Тя зависи от много други условия – каква ще е обстановката в следващото Народно събрание.

А вътрешнопартийни условия има ли?

– Не, ние не си променяме мнението спрямо външния свят.

Смятате ли, че “Има такъв народ” трябва да се раздели с имиджа си на лидерска партия? Има ли такива дебати в партията?

– Не смятам, че “Има такъв народ” е лидерска партия. Няма партия, която няма лидер.

Не става въпрос да няма лидер, а да не остава впечатлението, че стъпките и действията се водят от изявленията на лидера.

– Тази партия не беше създадена, за да обслужи желанията на един или друг човек, а заради каузата с проваления референдум от 2016 г. Лидерът е просто функция на тази идея.

Вече мина достатъчно време, за да се видят някои знаци – как беше обявено първото правителство, как се изказват общи тези на партията: всичко минава често през публикации във “Фейсбук” на лидера на партията.

– Поради простата причина, че Слави Трифонов е изключително популярен в социалните мрежи, най-бързо и лесно всяко едно послание може да достигне през неговия профил. Но това не означава, че сме лидерска партия. Обсъждаме, караме се и накрая решаваме. И сега имаме структура за взимане на решения – национален съвет, много от решенията сме взимали и на заседания на парламентарната група.

След като в настоящия парламент се видя, че между партиите на протеста (“Има такъв народ”, “Демократична България”, “Изправи се.БГ! Ние идваме”) има по-скоро раздор отколкото разбирателство, продължавате ли да гледате на тях като на потенциални партньори?

– Ние не сме се карали с тях. Те започнаха да обиждат и ни обиждаха през цялото време. Когато отвсякъде започват да ти нанасят удари, съвсем нормално е да се опитваш да се защитиш.

Не звучи ли малко като популярния израз “Дай си ми куклите, на’ си ти парцалките”?

– Напротив, ако отвсякъде ви бият, а си седите и мълчите, какво ще си помислят хората – че обичате да бъдете боксова круша ли?

Затворена ли е вратата на “Има такъв народ” за партиите на промяната оттук насетне?

– Разбира се, че не е затворена. Надявам се на по-различен разговор след следващите избори.

В процеса на разговорите за правителството, предложено от “Има такъв народ” пролича сякаш одобрение само към поведението на БСП. Може ли това да означава съвместни действия в следващ парламент?

– БСП се държа най-конструктивно и адекватно. С тях бяха обсъждани съвсем конкретни измерения на тези приоритети. С БСП може да се работи. Под каква форма не мога да реша в момента, а и това зависи от мнозинствата в следващия парламент.

Напоследък се говори много за политически проект на икономическия и финансовия министър в служебното правителство – Кирил Петков и Асен Василев – как ще се отрази на “Има такъв народ” и очаквате ли отлив на гласове?

– Не знаем какви са реалните намерения на тези двама човека. Всеки е свободен да пробва.

Познавам много хора, които смятаха, че партия се прави лесно. Да, лесно се прави, но трудно се изгражда. Ако объркаш етапите, тогава може би резултатите няма да са очакваните.

Според мен Кирил Петков и Асен Василев бяха подпомогнати в създаването на образа на поредните спасители. Това е големият проблем на българите, че чакаме някой друг да дойда да ни оправи.

Това не беше ли нагласата и към “Има такъв народ”?

– Не сме обещавали на никого, че ще оправим всичко и че ще спасяваме. Бяхме единствените, които казвахме, че ще бъде много трудно и много тежко.

Заплаха ли е проектът на Кирил Петков и Асен Василев за “Има такъв народ” за отлив на гласове?

– Не, защото виждам кои са хората, които ги подкрепят. Това са хората, които са повече в кръга на избирателите на “Демократична България”, както и на хора от ляво – разочаровани от неспособността на БСП да бъде сериозната лява алтернатива.

При следваща възможност за “Има такъв народ” да предлага правителство бихте ли се фокусирали върху фигурите, които са добили по-широка популярност покрай работата си в Народното събрание – напр. Ива Митева (председател на парламента) или Любомир Каримански (председател на бюджетната комисия)?

– Начинът, по който ще протекат разговори за следващо правителство, ще са най-вероятно много по-различни от това, което видяхме в този парламент. Предстои да видим кои политически субекти ще водят такива разговори и след това имена, които да се обсъждат

Питам не толкова за имена, колкото за подхода.

– Подходът ще е различен. Взимате каквото се случи до момента, няма да се случи пак – ще е по друг начин. Но се надявам същите поуки да са си извадили и останалите политически партии и този път разговорът да бъде различен: еднакво откровен и еднакво честен.

Какво изгуби “Има такъв народ” от работата си в 46-тото Народно събрание?

– Не мисля, че изгуби нещо. Много е рано да се говори за места – тях ги отреждат хората, които отиват да гласуват. За щастие не го правят социологическите агенции, защото години наред не си спомням социологическа агенция да е познала избори в България.

 

Подобни новини

Вашият коментар