Гешев отрече да е скрил дело срещу бивш министър на Борисов

Гешев отрече да е скрил дело срещу бивш министър на Борисов

Главният прокурор откри паметник на 28-ия американски президент Удроу Уилсън

Главният прокурор Иван Гешев отрече да е скрил дело срещу бивш министър на Бойко Борисов, по което лидерът на ГЕРБ беше извикан на разпит през лятото. По време на отчета на служебното правителство в сряда вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че в рамките на проверката от МВР са поискали да получат “онова дело, което било много отдавна – преди десетина години, когато го бяха смачкали, с бившия градски прокурор Кокинов и Мирослав Найденов като министър на земеделието”, но от Софийската градска прокуратура заявили, че “делото се намира при главния прокурор”.

“За г-н Рашков ще кажа, че аз уважавам българските институции. Избягвам да коментирам, защото войната в българските институции обикновено плащат, с цената на бум на престъпността, българските граждани. Както на всички стана известно, обикновено нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно”, отговори днес Гешев, цитиран от БНТ.

През август Рашков коментира пред “Сега”, че делото, част от което е сюжетът, станал известен като “канибалската заплаха”, по някаква причина е изискано във Върховната касационна прокуратура. Преписката е от 2009 г. и би трябвало да е архивирана в Софийската градска прокуратура. “Това е начин да се крие делото, да се саботира”, обясни той.

Главният прокурор също така не пропусна да отправи критики и към вече бившите депутати, които в последния ден на 46-тото Народно събрание приеха законодателни промени, с които Бюрото по защита към главния прокурор беше преместено в Министерството на правосъдието. “Посочили сме рисковете, надяваме се да не се случат. В НС казах, че отговорността няма да се носи от прокуратурата. Отговорността от момента в който влезе законът, е в изпълнителната власт, в лицето на министъра на правосъдието. Аз съм свикнал от 1994 година под реформа да се разбира унищожаване на работещи структури. Това не е новина за мен”, заяви Гешев.

По негови думи тези законодателните изменения “са писани на коляно, с бързане”. “Прочетох в някои сайтове, че ще се приемат закони срещу прокуратурата и срещу Гешев. Надявам се това да не е така”, каза главният прокурор, като допълни, че това би било много тъжно за върховенството на правото, за демократичните ценности и за държавността в България.

Днес Иван Гешев присъства присъства на откриването на бюст-паметника на американския президент Удроу Уилсън, наричан още “Спасителят на България”, на площад “Бански” в София. “Може би е символично, че в днешния ден, по инициатива на Асоциация на прокурорите се открива паметник на приятеля на България, 28-ия американски президент Удроу Уилсън, за който съм сигурен, че не много българи знаят. Те трябва да знаят, че може би благодарение на него и на други хора България съществува в сегашните си граници”, коментира главният прокурор.

ЧАТ СЪС SEVI

Българският хелзинкски комитет публикува отворено писмо до Министерството на правосъдието и членовете на Висшия съдебен съвет, в което се изразява мнение, че чатът на Иван Гешев с пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, заснет по време на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси, е основание за оставката на главния прокурор.

“Кадрите от 10 септември следва да бъдат прочетени и в контекста на това, че г-жа Арнаудова наскоро бе посочена в общественото пространство от г-н Васил Божков – бизнесмен, понастоящем обвиняем по досъдебно производство – като посредничка при предаването на крупни суми между г-н Божков и г-н Борисов през времето, в което последният бе действащ премиер, като част от твърдяна от г-н Божков корупционна схема за купуване на „чадър“ срещу проверки и санкции върху дейността на г-н Божков от страна на държавни органи”, припомнят от БХК.

Според неправителствената организация е силно притеснително, че “главният прокурор общува свободно и явно свойски, като човек, познаващ продължително време пиара на политически лидер и доскорошен дългогодишен премиер – най-висшата длъжност в изпълнителната власт, – уведомявайки я за случващото се по време на негово нарочно изслушване в Народното събрание”.

“Този неформален, насмешлив разговор на г-н Гешев и г-жа Арнаудова е поредна индиция в подкрепа на обвиненията за намеса на изпълнителната власт в съдебната и на нелегитимно партийно влияние в подбора, номинирането и избирането му на поста за главен прокурор на Република България, както и евентуално простиращ се върху негови действия и решения като заемащ тази длъжност”, категорични са от БХК.

Подобни новини

Вашият коментар