Илиян Василев: Представителство на Петков и Василев в политическия живот ще има здравословно въздействие

Илиян Василев: Представителство на Петков и Василев в политическия живот ще има здравословно въздействие

Мисля, че представителство на Кирил и Асен в политическия живот ще има много здравословно и дисциплиниращо въздействие.

Вайканията, че ще вземат от един или друг са безполезни. Никому нищо не е гарантирано. Не можеш да си спечелиш електората?! Хайде, следващия. Да не би в живота конкуренцията да има заградени и гарантирани места – ще се състезавате и по-слабите ще отпаднат.

Ще повишат качеството на дебата, защото те говорят за практични неща, докато една голяма част от политическото представителство профанираха разговорите, заради липса на политическа култура и интелект. Моделът Доган-Борисов-Пеевски-Цацаров разчита на “чалгата” във всички измерения.

Ще изчисти всякакви остатъци от неудачни политически проекти като се започне от Републиканците за България, АБВ, Атака и т.н. тоест ще рационализира, оптимизира и структурира политическото пространство.

Няма смисъл да се гадае от кого ще вземат най-много, може би от всички. От ГЕРБ защото там има мнозина, които обичат тези на власт, а като гледам ГЕРБ скоро няма да помиришат власт. От БСП – защото те са президентските хора. От десните партии – защото са с по-изчистен профил. Дори ДБ има проблем с профила, защото е спорно дали “Зелените” повече допринасят, отколкото вземат.

Социално отговорното дясно е добра предизборна стратегия. Че ще има популизъм, ще има. Изборите не са състезания по честност.

ДБ само ще спечели, ако издигни кандидат за президент, който усили с присъствието си битката за парламента. Ако подрепят Румен Радев на първи тур е много вероятно той да спечели, но по-голямата част от ефекта ще се прехвърли върху партията на Кирил и Асен, като “президентска”.

Големият въпрос не е с колко ще спадне подкрепата на ИТН, или дали ИБГНИ ще влязат, а сборът на партиите, които могат да променят нещата да бъде достатъчен за формиране на правителство – което означа ГЕРБ и ДПС да получат по-малко. И там партията на К и А може да изиграе своята роля.

Илиян Василев, Facebook

Подобни новини

Вашият коментар