Манолова: Ще заведем колективен иск в ЕСПЧ заради подслушванията

Манолова: Ще заведем колективен иск в ЕСПЧ заради подслушванията

”Ще заведем колективен иск в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради подслушванията”. Това заяви Мая Манолова на брифинг относно казуса със 130-те подслушвани лица около миналогодишните протести

„Опасявам се за моето име, но и за хората в „Изправи се БГ!“, както и за останалите 130 граждани, които са били подслушвани абсолютно незаконно. Самото класифициране на информацията също е незаконно“, подчерта тя.

Според Манолова държавата може да бъде съдена на две основания – първо, че е допуснала тези близо 1000 души да бъдат следени и второ – защото досега не е намерен законов начин тези хора да проверят дали са слидени и съответно – да се защитят.

Тя даде пример с това, че имената са станали известни само на депутати, които имат допуск до класифицирана информация, но не и на самите следени. Манолова коментира, че те формално са били подслушвани законно – с разрешение на съда, но в случая става дума за брутално посегателство срещу правата им.

Хората са следени в рамките на дело за държавен преврат, образувано в спецпрокуратурата. Досега у нас такова разследване не е водено. Едва година след образуването от прокуратурата признаха, че то съществува, но се оправдаха, че целта била да се разследва бизнесменът Васил Божков, а не да се подслушват протестиращите граждани.

Вчера в публичното пространство изтече списъкът с 130-те подслушвани лица.

Подобни новини

Вашият коментар