Повсеместни политически скандали спъват организацията на изборите

Повсеместни политически скандали спъват организацията на изборите

Нажежаващите се политически страсти ще затруднят още повече организацията на и без това тежките за реализиране избори 2 в 1 през ноември.

Това се забелязва отсега с масовия провал, който отбелязаха преговорите между големите политически формации за сформирането на районните избирателни комисии (РИК) в страната. Тяхното създаване е първата стъпка към организирането на изборната администрация за двата вота. На много места обаче това ще остане работа за Централната избирателна комисия (ЦИК), която ще трябва да ги назначи служебно, тъй като политиците не могат да си разпределят местата.

Съгласие за състава на РИК не беше постигнато най-напред във Велико Търново. Причината, както става ясно от информация на БНР, е неразбирателството между ДПС и БСП за секретарското място в комисията. За ръководството на РИК не са се разбрали и в Силистра, където ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ” са спорили за председателския пост, а БСП и ИБГНИ за зам.-председателското.

ЦИК ще трябва да решава за зам.-шефските постове в РИК-Пловдив, както и за ръководителя на РИК-Пловдив област, където политиците не могат да стигнат до единство. В Добрич и Ловеч също има различни номинации за шефския пост, от които никой не отстъпва. Така е станало и в Перник, но заради зам.-председателските места. В Кюстендил не могат да си разделят нито една от ръководните позиции в местната РИК. А във Варна ГЕРБ-СДС е изпратила жалби до ЦИК, че областната управа е опорочила процедура по определяне на РИК.

Прием на документи

На 21 септември – вторник, ЦИК ще започне да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в президентските и парламентарните избори, насрочени на 14 ноември.

Крайният срок за подаване на заявления е до 17 часа на 29 септември.

Подобни новини

Вашият коментар