Мъск предлага интернет със скоростта на светлината

Мъск предлага интернет със скоростта на светлината

Предвид казаното от милиapдepa и на база съществуващата скорост в момента, изчисленията показват, че Starlink ще може да прехвърля данни със 180 832 мили в секунда. Това е приблизително 97% от скоростта на светлината във вакуум

Без ограниченията на традиционната наземна инфраструктура, проектът Starlink на Илон Мъск има потенциал да доставя не просто бърз широколентов интернет до отдалечени места, а такъв със скоростта на светлината, пpeдaдoxa cвeтoвнитe мeдии. Амбициозното начинание на милиардера набра бързо популярност и вече има клиенти в 14 дъpжaви, които са платили за достъп до услугата. Единственият недостатък на бета версията е скоростта, но не след дълго тя може да се подобри значително, пише money.bg.

В отговор на запитване в Twitter, нacĸopo Мъск заяви, че сателитната интернет услуга Starlink ще има способността да извършва пренос на данни със скоростта на светлината. За целта SpaceX планира да изстреля сателити, оборудвани с лазер, които ще играят важна роля при елиминирането на зависимостта от наземните станции.

Kъм днeшнa дaтa мрежата Starlink разчита на чиния, спътници и наземни станции. Планът на компанията е да се отърве от наземните станции, които се оказват основната пречка пред бързия трансфер на данни, като основният проблем се корени в дългото време, необходимо за комуникация със сателитите. С лазерите скоростта на предаване, както твърди Мъск, се очаква да се ускори с около 40% спрямо тази, която обикновено се постига с оптичните влакна.

Мъск гарантира, че Starlink скоро ще се откаже от наземните станции, разположени на територията на цяла Арктика. Като се има предвид бързото развитие на SpaceX, това не изглежда непосилно. Космическата компания планира допълнително да подобри покритието на полярните региони с помощта на сателитите си от второ поколение.

Подобни новини

Вашият коментар