Партията на Путин ”Единна Русия” печели изборите за парламент, комунистите втори

Партията на Путин ”Единна Русия” печели изборите за парламент, комунистите втори

Партия „Единна Русия“ печели 47,16% от гласовете на изборите за Държавна дума, след обработката на 60,1% от протоколите. Това съобщава Централната избирателна комисия на Руската федерация в понеделник, 20 септември. На второ място е Комунистическата партия с резултат 20.9%, на трето място е Либерално -демократичната партия на Русия с 8,1%

Следват кандидати от партиите „Справедлива Русия – за истината“ (7,54%) и „Нови хора“ (5,77%). Останалите политически формации засега не преминават бариерата от 5%.

Петър Кирян, ръководител на лабораторията за социални изследвания на Института за регионални проблеми, заяви, че през изборите за Държавна Дума през тази година е имало много повече нарушения, отколкото при гласуването през 2016 г.

Според проф. Олег Матвейчик от Държавния финансов университет, опитът да се нарушат изборите за Държавна Дума с кибератаки се е провалил.

Още вчера секретарят на Единна Русия  Андрей Турчак поздрави кандидатите от партията и привържениците с чистата победа.

През 2021 г. изборите за Държавна дума се проведоха за първи път в тридневен маратон. 19 септември беше основният ден за гласуване, а 17 и 18 септември бяха дни по избор. В седем региона на страната можеше да се гласува както онлайн, така и в избрана избирателна секция. Възможността за електронно гласуване бе предоставена на жителите на Москва, Мурманск, Курск, Нижни Новгород, Ростов и Ярославска област, както и Севастопол.

Опозиционерът Алексей Навални не е гласувал, тъй като има в сила влязлаприсъда и това му етнема правото на глас, според официалните власти.

Подобни новини

Вашият коментар