Дарител зарадва децата от Манастир с карти за транспорт! Очаква се трайно решение от общината

Дарител зарадва децата от Манастир с карти за транспорт! Очаква се трайно решение от общината

Казуса с 12-те деца от село Манастир, които заплащат транспортните си разходи, за да ходят в училището си в Провадия, стана обществено достояние след като родители потърсиха помощ. Българското национално радио – Варна направи обширно интервю още през месец юли. Транспортните разходи на учениците се поемат до с. Житница, но не и до училището им в гр. Провадия, се казва в отговор от заместник кмета на Провадия.

Тогава майките се обърнаха за помощ към инж. Кадрия Мехмед, която от своя страна е поискала общинския съвет да вземе трайно решение за децата. Мотивите й са, че транспортирането на децата от Манастир, трябва да е съобразено с учебния процес и преценката на родителите за по – добро образование не трябва да утежнява положението им.

Кмета на село Манастир пък от своя страна е потърсил помощ от Областния управител за намиране на решение.

Ден преди 15 септември в Манастир пристига добра новина – намерено е временно решение за пътуващите деца от селото. Новината идва от инж. Кадрия Мехмед, която съобщава, че за 15 дни до края на септември

е намерен дарител на сумата 416лв. за картите на 10 ученика.

На другите две деца разходите за картите са поети от училището, тъй като са сестрички.

Така на 15 септември сутринта хора от с. Манастир се събират в центъра на селото да изпратят своите ученици с радостната вест.

Кмета и секретаря на Манастир им поливат вода от менче по стара българска традиция.

Реакциите в селото са повече от положителни.

Светла Монева: „И ние в с.Манастир посрещнахме новата учебна година с добра новина. Намериха се добри хора (дарители) да осигурят карти за децата. Дано се вземе окончателно решение за проблема с пътуването на учениците до гр. Провадия. Учениците спокойно могат да пътуват с ученическия автобус, стига общинарите да погледнат с разбиране на проблема.“

За м. октомври същия дарител, отново дарява средства за ученическите карти.

До края на м. септември по проблема все още няма реакция от Общински съвет Провадия.

„Сега наред е общината – или да предприеме действия, или да признае, че няма капацитет да реши проблема, чрез допитване до училищните власти или заимства опит от други общини. Дано с общи усилия имаме устойчиво решение! Наистина трябва малко усилие от страна на избраните в Община Провадия! Важно е децата да бъдат спокойни, а ние да останем обединени в тази кауза за Децата на Манастир!“ – казва още в дискусия по темата инж. Мехмед.

Има ли желание, има и начин! – е мотото на каузата за децата на с. Манастир.

Хората все още търсят устойчиво решение от местните си избраници, заплащането на картите от дарител или родителите не такова, коментират те. Децата могат спокойно да се превозват от жълтите пътуващи празни от село Манастир училищни автобуси – добавят жителите на Манастир.

По този начин няма и да има разделение на децата – едни в жълти училищни автобуси, които се съобразяват с времето на учебния ден, а другите деца – в графика на стандартната автобусна линия.

В крайна сметка нали за всички партии основното е да направят образованието в България по-добро. Родителите на тези деца поне за два месеца са щастливи, че децата им ще имат по-добро образование.

А нима това не иска всеки родител? Да си изучи детето в по-добро училище? 

Общинари замислете се! Не правете глупости на инат! 

Добре се огледайте и не се бъзикайте със СЪДБИТЕ НА ДЕЦАТА НА ПРОВАДИЯ!

Защото един ден всичко се връща!

И то със страшна сила!

Подобни новини

Вашият коментар