Добромир Живков: ПП набира самочувствие на основен политически играч

Добромир Живков: ПП набира самочувствие на основен политически играч

„Продължаваме промяната“ набира самочувствие на основен политически играч, който ще разпределя властовите ресурси. Това коментира пред БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция „Маркет линкс“. Според него голямото разочарование от ИТН не е успяло да свали градуса на тлеещото политическо напрежение от последните години, а служебните министри, основали ПП, са показали това, заради което голяма част от българските граждани са подкрепили ИТН.

„Така че тази партия отговаря на обществените очаквания. Освен това представя един лидерски модел от нов тип, въпреки че отново имаме фиксация върху определена личност. Но това е лидерство, което е различно от лидерството при г-н Борисов или при г-н Трифонов“, смята той.

Живков вижда „твърде много инструментализъм“ в посланията на „Продължаваме промяната“ и според него се губи „ценностната основа, която засега изглежда хлъзгава“.

Относно демонстрираното самочувствие от страна на лидерите на ПП, конкретно на Кирил Петков, социологът посочи, че маркетингово това е подход, който дава както самоувереност, така и увереност на симпатизантите, така че нов политически играч с добър начален заряд, работещ на терен с условия и чуваемост на такъв тип послания, да може да се разгърне.

Социологът прогнозира, че ще имаме смислена и по-конкурентна, по-изпълнена със съдържание битка за най-високия пост в държавата.

„Преднината на сегашния държавен глава Румен Радев е отчетлива, но не може да кажем категорично, че резултатът е предизвестен“, смята Живков.

„ДПС не биха искали да изглеждат твърде близо до ГЕРБ с директна подкрепа за кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, има и желание да се покаже политическа еманципираност, което пък крие риск за по-нисък резултат на Герджиков“, отбеляза още той.

От друга страна по думите му е налице „малко разклатен електорат на ДПС“ на последните избори и в този контекст издигането на собствена кандидатура е начин за мобилизиране на този електорат.

„Избирателната активност очакваме да бъде по-висока. Имаме всички основания за такова очакване“, обобщи Добромир Живков, визирайки изборите 2 в 1, ясните кандидатури за президент и политическото напрежение в разпределението на партийното влияние в обществото.

Според него има доста мотиви, доста стимули българските граждани да излязат да гласуват.

Подобни новини

Вашият коментар