Партия МИР поиска здравния министър незабавно да отмени заповедта, ограничаваща човешките права

Партия МИР поиска здравния министър незабавно да отмени заповедта, ограничаваща човешките права

Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) поиска здравният министър д-р Стойчо Кацаров незабавно да отмени Заповед РД-01-856/ 19.10.2021 г. или да подаде оставка. Това се казва в позиция на партията, разпространена до медиите.

„С тази заповед министърът на здравеопазването грубо нарушава човешките права, както и разделя българското общество на ваксинирани и неваксинирани. За огромно съжаление това не е първият случай, в който д-р Стойчо Кацаров разделя българското общество. След като раздели и грубо обиди лекарите, които бяха и продължават да са на първа линия в битката с COVID-19 министърът на здравеопазването сега разделя и българското общество“, заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той припомни факта, че партия МИР настояваше още през декември месец 2020 г. държавата да проведе подробна и детайлна национална информационна кампания за всяка една ваксина, за да може всеки един български гражданин да вземе информирано решение и сам да реши, дали да се ваксинира или не.

„Освен за задължителното информирано съгласие на ваксинирания партия МИР настояваше още в края на 2020 година да се проведе задължителна и максимално подробна информационна кампания относно всяка една ваксина. С подписването на информирано съгласие цялата отговорност за настъпването на нежелани странични реакции пада върху пациента. Затова преди да бъде ваксиниран всеки пациент, той трябва да е напълно информиран и запознат с възможните последици. В тази връзка партия МИР прави и продължава да прави многократните опити да получи информация за прилагания терапевтичния протокол на заразените с Ковид-19”, заяви д-р Ирена Парунева, член на НИС на партия МИР.

Според партия МИР такава информационна кампания е била от изключително и от първостепенно задължение на държавата. В позицията на партия МИР се посочва още, че партията категоричното се противопоставя на това българските граждани да бъдат изкуствено разделяни на ваксинирани – неваксинирани, на ваксъри – антиваксъри, при условие, че ваксинирането е доброволно, а самата държава в лицето на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров не си е свършила работа и се е провалила.

„Партия МИР предлага медицинският щаб на проф. Костов, който поради неясни причини беше закрит, незабавно да бъде възстановен и всички решения да се взимат след проучването и становището на водещи в страната здравни специалисти. Настояваме здравният министър незабавно да коригира своята грешка и вместо за пореден път да разделя обществото и да нанася сериозни загуби на българския бизнес, да събере здравните експерти, представители на образователните институции, на малкия и среден бизнес, на туризма, на ресторантьорите и всички други заинтересовани страни и в диалог и с разумни аргументи да се определят най-адекватните и ефективни мерки за справяне с ковид кризата, които освен всичко друго да не нарушават и човешките права на българските граждани и да не разделят българското общество на ваксинирани и неваксинирани. Личен избор на всеки един човек е дали да се ваксинира или не и този избор не може да бъде предопределян със заповеди, ограничения и дискриминация“, зави още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Предвид наложените от служебния министър извънредни мерки от партия МИР поставят и настояват за отговор на следните въпроси:

 1. Защо медицинските служители – лекари, медицински сестри и санитари в разгара на първите две вълни на пандемията бяха оставени на произвола на съдбата с абсолютно непригодни и неадекватни лични предпазни средства – маски, ръкавици, екипи?
 2. Защо общопрактикуващите лекари лекуват и до момента по телефона?! Най-вече децата?!
 3. Защо се закри медицинският щаб на проф. Костов, без да се огласят резултатите от проучванията на водещи в страната специалисти?
 4. При печалните резултати за най-висока смъртност от Ковид-19 в световен мащаб има ли обследване на прилагания медицински протокол за лечение на болните, който се прилага до момента? Възможно ли е сгрешен терапевтичен протокол да води до този резултат?!
 5. Защо не се признават тестовете за антитела на преболедували в домашни условия? Има значителен брой хора, които поради този факт не могат да докажат своя имунитет.
 6. Как се съставя смъртен акт на починал в болнично заведение или на улицата без аутопсия? Кой забрани аутопсиите на нарочените за болни с Ковид-19?
 7. Предвид много ниския процент на ваксинирани медицински и социални служители (30-35%) след влизане на заповедта на здравния министър колко от тези хора няма да бъдат допуснати до работните си места? И как държавата ще компенсира тяхната липса?!
 8. Бизнесът и болниците просто ще останат без служители, клиенти или пациенти – ако всички неваксинирани 80% се ваксинират още утре, тъй като те ще получат сертификат най-рано на 19.11.2021, т.е. след 1 месец. Кой и как ще ги компенсира? Кой ще ги замести?!
 9. Въз основа на кои подадени документи и разрешения от производителя на съответната ваксина и съответно Европейската агенция по лекарствата ИАЛ удължава срока на годност на ваксините с 3 месеца? Защо страните, на които ги подарихме, просто ги бракуваха?!
 10. Кой и как точно в действителност контролира контактните лица на новорегистрираните заболели?
 11. Кой и как ще бъде наказан за издаването на фалшиви зелени сертификати?

 

От партия МИР са категорични, че здравният министър д-р Стойчо Кацаров със своите действия и бездействия създава хаос и действа на принципа проба-грешка.

„Именно затова настояваме здравният министър незабавно да отмени своята заповед, да даде отговор на поставените от партия МИР въпроси, както и да сформира медицинския щаб, след което незабавно да подаде оставка поради своя провал в управлението и справянето с ковид кризата, което нанася огромни щети на българското общество, бизнес и икономика“, заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Подобни новини

Вашият коментар