НАТО се трансформира, опитва се да запази превъзходството си

НАТО се трансформира, опитва се да запази превъзходството си

Решението на НАТО да отнеме акредитацията на руските дипломати под измислен претекст за разузнавателна дейност очевидно беше умишлен политически ход. Брюксел нямаше как да не разбере, че незабавна реакция ще последва от Москва, която се състоя в затварянето на центъра на НАТО.

Може да е съвпадение, но централата на НАТО взе решението веднага след посещението на говорителя на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд в Русия, която не успя да постигне решенията, на които Вашингтон се надяваше. Западът реши да ескалира.

Трябва също да се отбележи, че решението на НАТО да отнеме акредитацията на руските дипломати в Брюксел дойде в навечерието на голямото учение Steadfast Noon, което започна на 18 октомври. Тазгодишните маневри включват 14 държави от алианса и бойни самолети. Седмичното учение се провежда в Южна Европа и има за цел да разработи стратегия за „сдържане“ срещу Русия и нейните партньори.

Тъй като сега Русия няма официални наблюдатели в НАТО, може да се предположи, че по време на тези учения могат да се извършат някои действия, които не отговарят на официално декларираните цели и методи.

Днешната министерска среща

На 20 октомври генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпрати съобщение в централата за планираната министерска среща на 21-22 октомври. Той подчерта текущата трансформация на алианса. Беше отбелязана необходимостта от поддържане на технологично предимство, както и от водене на военни действия не само с куршуми и бомби, но и с байтове и големи данни.

Беше обявено стартирането на Фонда за иновации на НАТО, който ще инвестира един милиард евро в развитието на иновативни и разрушителни технологии с двойна употреба в ключови области на сигурността.

Генералният секретар припомни също, че в Брюксел през юни миналата година беше решено да се създаде ускорител за отбранителни иновации за Северния Атлантик (DIANA).

Инициативата ще има централи както в Европа, така и в Северна Америка, с мрежа от тестови центрове и места за ускоряване, за да се използват гражданските иновации за Алианса.

В момента се договаря стратегия в областта на изкуствения интелект.

С особен цинизъм беше казано, че НАТО съжалява за закриването на офисите на мисията в Русия, но Алиансът остава отворен за диалог, включително чрез Съвета НАТО-Русия. В същото време беше добавено, че НАТО ще отразява действията на Русия.

Министрите също ще се срещнат във формата на Групата за ядрено планиране. Те ще се консултират как да запазят ядреното възпиране безопасно, надеждно и ефективно, като същевременно запазят ангажимента си за контрол на оръжията.

Афганистан и заседанието на Глобалната коалиция за победа над ИДИЛ (забранена в Русия) ще бъдат на дневен ред.

В петък в срещата ще се присъединят партньори на НАТО – все още официално неутрални Финландия и Швеция, както и Европейският съюз.

По всяка вероятност ще има опити да се изведе сътрудничеството между НАТО и Европейския съюз (както и страни, които не са членове на алианса) на ново ниво.

Подготовка за нови конфликти

Неотдавна разследващият журналистически проект The Greyzone публикува статия за специализирания център на НАТО, който разработва методи за когнитивна война.

Беше отбелязано, че доскоро НАТО разделяше войната на пет различни оперативни области: въздушна, сухопътна, морска, космическа и кибернетична. Но с разработването на стратегии за когнитивна война, военният съюз обсъжда ново, шесто ниво: „човешката сфера“.

Проучване на тази нова форма на война, спонсорирано от НАТО през 2020 г., ясно обяснява:

„Докато действията, предприети в пет области, се извършват, за да повлияят на човешката сфера, целта на когнитивната война е да направи всички оръжия“.

„Мозъкът ще се превърне в бойното поле на 21 -ви век“, се подчертава в доклада. „Хората са оспорвана зона“ и е „вероятно е да възникнат бъдещи конфликти между хората, първо цифрово, а след това физически в непосредствена близост до центрове на политическа и икономическа мощ“.

Тази всеобхватна милитаризация на обществото е отразена в параноичния тон на спонсориран от НАТО доклад, предупреждаващ за „вградена пета колона, където всички несъзнателно се държат според плановете на един от нашите конкуренти“.

Проучването ясно показва, че Китай и Русия са тези съперници, които уж експлоатират умовете на западните дисиденти.

С други думи, този документ показва, че военните картели на НАТО все повече разглеждат собственото си вътрешно население като заплаха, опасявайки се, че цивилните могат да бъдат потенциални китайски или руски спящи клетки, подли „пети колони“, които подкопават стабилността на „западните либерални демокрации“.

Разработването от НАТО на нови форми на хибридна война идва във време, когато военните кампании на държавите-членки са насочени към местното население на безпрецедентно ниво.

Изданието “Гражданинът на Отава” съобщи през септември тази година, че Съвместното оперативно командване на въоръжените сили на Канада е използвало пандемията Ковид-19, за да води информационна война срещу собственото си население, тествайки пропагандни тактики върху канадското цивилно население.

Вътрешните доклади, спонсорирани от НАТО, показват, че това разкритие е само върхът на айсберга на новите нестандартни методи на война, които западната армия използва по целия свят.

Русия и нейните партньори трябва да се подготвят да отблъснат новите заплахи от НАТО и да останат напред, включително в когнитивните операции.

Превод: СМ

Подобни новини

Вашият коментар