Личното и важното, което трябва да знаете за Радев и Йотова

Личното и важното, което трябва да знаете за Радев и Йотова

Кобра във въздуха, а в политиката?

Една книга, прочетена в 3-и клас – “33 стъпала в небето”, преобърнала бъдещето му

Родителите му научили, че се е записал във Военновъздушното училище, постфактум

Заради позивната Мойсей US преподавател предрекъл – ще бъдеш лидер

Фен на гмуркането и рока, свири на китара и пее отлично

Кобрата в политиката. Така наричат мнозина президента Румен Радев. Но аналогията не идва от едноименната тропическа змия, а от един сложен и опасен номер със самолет.

През октомври 2014 г. на летище “Враждебна” край София се провежда авиошоуто “Това сме ние”. Радев тъкмо е станал командир на ВВС и е решил да се покаже, а и да покаже бойната ни авиация. В небето над София изпълнява със своя МиГ сложна и опасна фигура от висшия пилотаж, известна като “кобрата на Пугачов”. И изведнъж Румен Радев става известен. Авиошоуто на ВВС изстрелва генерала към политиката.

Перфектният му пилотаж го изстреля първо към върха на ВВС. Не е случайно – Радев е обучаван да управлява рискове не само в нашата Военна академия, но и в 2 американски. Завършил е Стратегическата академия по ВВС “Максуел” – най-престижната военностратегическа академия в света, обучаваща курсантите си на геополитика, стратегия, дипломация, преговори. Научен да взема решения, основани на информация и на анализ, той е направо мениджър на риска.

Като шеф на ВВС два

пъти подава оставка

През 2015 г. я хвърли след пререкания с министъра за липсата на пари за ВВС и гласуваното от парламента решение чужди самолети да патрулират в българското небе. Направи го демонстративно пред премиера Бойко Борисов, а не както е по устав пред министъра и президента. Борисов в свой стил го смири с обещание за още 80 млн. лв. за авиацията. Година по-късно Радев обаче напусна ВВС, защото реши да изкачва нови върхове. И започна своята първо тиха, после шумна видима конкуренция с бившия премиер.

Радев направи най-опасния лупинг в живота си и се хвърли в абсолютно непозната за него сфера. И стана първият президент, който не идва от политиката. В началото мнозина смятаха, че липсата на опит е предимство. На “Дондуков” 2 Радев показа способност бързо да се ориентира във всяка ситуация. Авторитетът му се дължи на личните му качества. А тези, които го познават, го описват като принципен, почтен и непринуден. Но ако в началото демонстрираше здрави нерви, спокойствие и готовност за диалог, след известно време показа, че като го настъпят – хапе. И както кобрата надига глава и разтваря “качулката” си, той вдигна юмрук.

Дори и след близо петте години на “Дондуков” 2 за личния живот на Румен Радев се знае малко. Втората му съпруга Десислава в последната година “изчезна” от социалните мрежи, където беше много активна и споделяше мнение, дори пускайки тематично подбрани музикални парчета.

Единствената публична “фриволност”, която Радев си позволява, е да демонстрира добрата си физическа подготовка – от раз 50 лицеви опори сред ученици, коремни набирания или да покара колело. А кампанията си откри с поход до Черни връх.

Всъщност това не е нова мода в политиката. Ранният Бойко Борисов вдигаше щанги пред Ройтерс, Иван Костов изкачи Черни върх като премиер с пъшкащи след него журналисти, а Симеон Сакскобургготски пак поизпоти репортерите, но към връх Мусала.

Спортът значи много за Радев още от дете. Като ученик и студент е тренирал баскетбол и бокс, обича също бягането, гимнастиката, фитнеса, плуването.

Радев е роден е на 18 юни 1963 г. в Димитровград. Детството му обаче минава в хасковското село Славяново, където семейството има къща и до днес.

Майка му била счетоводител, а покойният му вече баща е минал през много нива в енергоснабдяването. “Обикновени хора, много работливи, честни, добри. Те са образец за мен”, описва ги президентът в едно от малкото си медийни откровения. Когато не бил на училище, помагал на баба си и дядо си – берял тютюн и го нижел, копаел в градината.

Първата му детска мечта била да стане добър рибар, тъй като двамата с баща му често хвърляли въдици. След това искал да стане бригадир в ТКЗС-то – чичкото изглеждал важен човек, с чанта. Но

най-голямата му

мечта била да

работи в мандра

Съдбата обаче се намесила и в трети клас буквално преобърнала душата и желанията на Румен. От пътуваща книжарница, пристигнала в селското училище, си купил книгата “33 стъпала в небето” на Анатолий Маркуша. Изчел я на един дъх и решението му било категорично – ще стане пилот. Бил добър ученик, а и любимият му предмет била математиката. Дори след подготвителния клас в немската гимназия в Хасково се прехвърлил в математическата.

За да стане пилот, избягал от дома си и заминал за Долна Митрополия. Родителите му научили едва след като вече се записал във Военновъздушното училище. Всъщност кариерата си във въздуха Радев стартирал още като ученик – скачал с парашут в Стара Загора. След това в училището в Долна Митрополия се качил първо на L29 – реактивен учебен самолет, летял е на всички видове МиГ без МиГ-23.

Освен българската Радев е завършил и 2 американски военни академии. През 1992 г. получава диплома за ескадрилен командир в САЩ, а през 2003 г. успешно завършва Стратегическата академия по ВВС на САЩ. Това е най-престижната военностратегическа академия в света, а той завършил 13-и по успех сред над 260 курсанти.

Позивната му е Мойсей – това е индентификационното име, с което в САЩ колегите му пилоти се обръщат към него във въздуха заради впечатляващи въздушни боеве. Тази позивна – с името на библейската личност, която води народа си през пустинята и накрая му показва Обетованата земя, ти отива – ще бъдеш лидер, му предрича американски преподавател през 2003 г.

И наистина – като пилот Радев достигна върха на кариерата си и стана шеф на ВВС, а днес стои начело на държавата. Признава обаче, че преживява тежко факта, че лети само като турист.

След самолетите голяма страст на Радев е морето. Докато бил 13 г. в авиобаза “Равнец” до Бургас, след полет разпускал под водата. Слагал маска и плавници и

скачал от скалите

на юг от Созопол,

за да се гмурне в

света на тишината

Голяма страст на президента е и музиката. Фен е на рока, на “Пинк Флойд” и “Алън Парсънс Проджект”, на композициите на Митко Щерев. Като командир на авиобаза “Граф Игнатиево” е посрещал солиста на “Айрън Мейдън” Брус Дикинсън, който е пилот на граждански самолет.

Той не е само е меломан, но и непрофесионален музикант – свири на класическа китара и пее отлично. В 7-и клас дори спечелил състезание между школите по класическа китара от България.

Обича да свири и пее “Щурците”, ФСБ, “Сигнал”, Висоцки. Обича и класическа музика, а със съпругата му Десислава ходят на опера. Постановката “Силата на съдбата” на Верди бе и първата им светска проява веднага след като стана президент през ноември 2016 г.

Чете повече техническа и научна литература, но една от любимите му книги е “Физика на тъгата” на Георги Господинов. Любимият му актьор е Юлиан Вергов.

Почитател е и на Камен Донев и моноспектакъла му за народното творчество. Любимият му скулптор е Роден с неговия крачещ човек.

Илияна Йотова, която умее да чува хората,

доказа, че са добър тандем

Безнадежден работохолих от рядко срещаната порода политици – не спира да чете и да се развива

Тя е безнадежден работохолик. Коректна и педантична. Човек, на когото може да се вярва. И който, ако застане зад гърба ти, ще го пази на всяка цена. С аргументи и усмивка.

В това със сигурност се е уверил Румен Радев, за да избере отново да води битката за “Дондуков” 2 заедно с Илияна Йотова.

Когато си постави цел, тя неумолимо я преследва. Стъпка по стъпка извървя пътя си до върха на политиката.

Започна през

размирния януари

1997 г., когато оглави

пресцентъра на БСП,

а точно 20 г. по-късно – през януари 2017 г., влезе в президентството като вице на Радев.

По някаква ирония на съдбата днес ситуацията в държавата взе да напомня за тежката 1997 г. – високи цени, протести, политически разломи.

Илияна обаче не е човек на конфронтацията. Тя умее да напипва местата, които имат нужда от лечение, във всяка ситуация. И не защото е “специализирала” при съпруга си – проф. Андрей Йотов е един от най-добрите ортопеди, а защото умее да слуша и чува хората. Сама търси мнението им и кабинетът ѝ винаги е отворен за граждани.

Вицепрезидентката е от рядко срещата порода политици, която не спира да чете и да се развива. Така с много упоритост няма тема, която да ѝ се опъне.

През годините “инвестира” много в себе си. Завършила е българска и френска филология в СУ “Св. Кл. Охридски”, има специализации в Центъра по европейски науки в Страсбург и в Националната школа по администрация на Франция (ENA), през която са минали световни имена като бившите президенти Жак Ширак и Франсоа Оланд. Йотова

не е жена, която ще

остане незабелязана

Не само заради буйната ѝ огнена коса. Посреща с усмивка, но бързо разкрива острия си език, готова да отстоява каузи – било партийни, било на обикновени хора.

Политиката е в кръвта ѝ. Баща ѝ Малин Тодоров беше дълги години кмет на Сливница. Тя измина всички стъпала в БСП – от редови социалист през член на Висшия съвет и зам.-шеф на най-голямата червена структура – тази в София. Беше депутат в 40-ото НС до 2007 г., когато влезе в Европарламента. За своите мандат и половина в Брюксел успя да се наложи като един от говорителите на страната ни пред Европа. Така е и до днес. Като франкофонка бързо топи бариерите, а като филолог е човек на точния изказ.

Признание за работата ѝ като евродепутат бяха престижните постове, които заемаше и в двата парламента – зам.-председател първо на антикорупционната комисия, а след това и в изключително важната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Със съпруга ѝ

Андрей са заедно

повече от 40 г.

Запознават се на манифестация за 24 май през 1979 г. Илияна е на 14 г., в подготвителен клас във френската гимназия, а Андрей е състудент на сестра ѝ във втори курс в Медицинската академия. Оттогава са все заедно.

И двамата са много заети и когато намерят общи свободни дни, най-често пътуват. А ако се застоят вкъщи, Илияна обича да готви. С всяка година в активната политика за това ѝ остава все по-малко време, затова за разлика от домашните купони едно време вече се събират повече на заведение с приятели. Защото семейство Йотови са душата на всяка компания.

Синът Марин е щастието и гордостта им. Завърши финанси в Лондон, но избра да работи в България. А миналата година сключи брак с красивата Кристиана.

Подобни новини

Вашият коментар