Le Figaro: “Великото заместване” – французите вече се притесняват, че ще бъдат изтласкани от мигрантите

Le Figaro: “Великото заместване” – французите вече се притесняват, че ще бъдат изтласкани от мигрантите

По-голямата част от французите (61%) са уверени, че Франция ще се сблъска с „велико заместване“, при която в страната ще има по-малко представители на титулната нация в сравнение с мюсюлманските мигранти, цитира данните от допитването Le Figaro. Изданието отбелязва, че 67% от анкетираните са притеснени от това явление и това твърдят не само републиканците – привърженици на Националното обединение на Льо Пен, но и социалисти, наред с привържениците на управляващата партия на Макрон.

По данни на проучването на аналитическата фирма Harris Interactive, преобладаващото мнозинство от французите се притесняват от „великото заместване“, в който мигрантите могат да заменят титулярната нация, съобщава Le Figaro.

Както обяснява вестник Challenges, по поръчка на който е проведено изследването на намеренията на избирателите на президентските избори през 2022 г., „добре обмисленото“ име на феномена е заимствано от писателя Рено Камю, който е измислил концепцията.

Във въпросника на аналитическата фирма се посочва, че някои кандидати говорят за „велико заместване“, когато „белите и християнските популации в Европа са застрашени от изчезване поради миграцията на мюсюлмани от Африка“. Участниците в анкетата бяха помолени да отговорят дали вярват, че това явление ще се случи във Франция.

По-голямата част от анкетираните – 61% – отговориха утвърдително на този въпрос. Както отбелязва френският вестник, цифрите на практика не се различават в различните възрастови групи (57-63%) и социални групи (59-63%).

Не беше изненадващо, че 92% от привържениците на Националното обединение наричат подобно развитие на събитията „вероятно“ или „сигурно“. Сред останалите партии на това мнение са 72% от републиканците, 52% от управляващата партия “Напред, република!”, 44% от социалистите и привържениците на „Непокорена Франция“ и само 30% от зелените.

Що се отнася до отношението им към това явление, 67% признават, че са “по-скоро” или “силно” загрижени, като жените сред тях са с един процент повече от мъжете. „Великото заместване“ е по-тревожно за хората над 35 години (средно около 70%).

Разбира се, 93% от френските поддръжници на Льо Пен и 83% от републиканците казаха, че подобен сценарий ги притеснява, но по-изненадващото е, пише Le Figaro, че 53% от социалистите и привържениците на партията на Макрон смятат същото.

Превод: ЕС

Подобни новини

Вашият коментар