Радев: България започва една важна и позитивна промяна в отношенията си с РСМ

Радев: България започва една важна и позитивна промяна в отношенията си с РСМ

Държавният глава Румен Радев приема представители на организации на българите в Република Северна Македония. “България стои зад вас!”, каза той в началото на срещата.

 

 

 

България като общество и държава започва една важна и позитивна промяна в отношенията си с РСМ, заяви президентът предаде Агенция „Фокус“.

 

 

 

„Приятно ни е да Ви приемем. С някои от Вас сме се срещали, от други получавам писма, чета как редовно какво пишат и кака с изявяват в общественото пространство. Това е знакова среща. За първи път в новата история на високо институционално ниво като държавно ръководство, като политически партии, с които ще се срещате, България приема представители на организацията на македонските българи. Това е важна индикация поне за няколко неща. България като общество и държава започва една важна и позитивна промяна в отношенията си с РСМ. Досега тези отношения се развиваха основно по оста „София-Скопие“ и нашите сънародници оставаха изолирани до голяма степен от политическия процес на вземане на решения. Вече не е така“, каза още Радев.

 

„България застава решително зад вас в борбата ви за равноправие, редом с другите части от народи в РСМ. Тази позиция аз изразих категорично на последния съвет на Европейския съюз и на отделните среши, които имах с президента на Европейската комисия, на Съвета на Европейския съюз, с комисарят по разширяването, на отделни среши с канцлерът Меркел и президента Макрон и на самия Съвет пред всички лидери на Европейския съюз. Силата ми да отстоявам тази позиция до голяма степен е се дължи на вас и на позицията, която вие заемате всеки ден“, подчерта държавният глава.

 

Той посочи, че оттук нататък България до голяма степен ще се ръководи именно от волята и желанията на организациите на българите в РСМ като национална идентичност и историческа памет. „Тази среща е индикация за изграждащото се единство между вас – организациите на македонските българи. Това е изключително важно. Без това е единство вашите интереси не могат да бъдат защитени.

 

 

 

Тук изниква и въпроса за защитата на вашите в права в Конституцията, в законите на страната, в адекватното преброяване на населението, което се извърши, чиито очакваме резултати. Трябва да е ясно, че България не може да се намесва във вашите вътрешни дела и в организацията на изграждането на това единство“, заяви Радев.

 

„Нормално е във всеки един политически процес да има разногласия – идейни, тактически, личностни. Те обаче трябва да бъдат подчинени на голямата цел – отстояването на правата и достойнството на македонските българи. Тук именно ние трябва да работим заедно. Изниква въпросът, който живо ви вълнува – ролята на България като държава в този процес. Съгласно Конституцията на нашата страна, ние сме длъжни – като президент и вицепрезидент, да го правим – да отстояваме правата на всички българи у нас и навън. В тази връзка имаме и допълнително условие – Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество, който подписахме през 2017 година, където изрично е указано, че имаме правото да отстояваме вашите права – на нашите сънародници. Това води до въпроса за вашата конституционна защита – в Конституцията на РСМ, в законите и преброяването.

 

 

 

Трябва да е категорично ясно, че РСМ е суверенна държава, Ние не можем и няма да се месим във вътрешните дела на РСМ. Тук инициативата може и трябва да идва от вас и аз ви поздравявам за призива, който отправихте към държавните и политическите лидери от 12 октомври“, каза още той.

 

 

 

България не може да направи компромис, докато проблемите с РСМ не намерят ясно своето решение, заяви Радев.

 

 

Държавният глава увери, че ясно е изложил аргументите, представени от председателят на “Граждански демократичен съюз” Петър Колев, на Съвета на ЕС публично пред всички лидери и ръководители на европейските институции.

 

„България като държава ще продължава да настоява вие да бъдете равноправно достойни и пълноценно интегрирани в обществения, икономическия, политическия и културния живот на РСМ. Тези ваши настоявания и права ни дават силата да отстояваме тази позиция. По различни политически съображения има общ натиск, вие го виждате – България да направи този огромен компромис със своята история, култура и вас – живите българи. Ние не можем да направим този компромис, докато тези проблеми не намерят ясно своето решение“, посочи той.

 

 

 

Очаквайте подробности!

Подобни новини

Вашият коментар