Екопътека ще свързва исторически и природни забележителности в Община Белослав

Екопътека ще свързва исторически и природни забележителности в Община Белослав

Край Белослав се намира едно от най-големите находища от диви кактуси в България. Съвсем скоро те ще станат част от екопътека, която общината ще изгради с европейски средства. Обектите, които ще обхване маршрутът, са както исторически, така и природни забележителности. Проектът е „Към сърцето на историята и природата по любима екопътека на територията на Община Белослав”. 

Пещерата „Темната дупка е един от тези природни обекти, които ще станат част от екопътеката, разкрива подробности екологът в община Белослав Йоанна Йовева. Маршрутът е 11 километра и ще минава и от двете страни на канала море езеро.

Други обекти, обхванати от бъдещата екопътека, са страшимировската група „Побити камъни”, побитите камъни до Белослав, които са част от известната „каменна гора” между Варна и Девня, както и защитена местност „Ятата“.

Подобен маршрут ще бъде изграден за първи път на територията на общината, коментира екологът Йоанна Йовева. Финансирането е по еропейската програма за морско дело и рибарство и е в размер на близо 49 хиляди лева.

Плановете са екопътеката да  бъде продължена до село Разделна и местността Петрич кале.

Повече чуйте в звуковия файл.

Подобни новини

Вашият коментар