Висока избирателна активност при българите в чужбина

Висока избирателна активност при българите в чужбина

Към 15:00 ч. българите зад граница са със 70% по-активни, отколкото на изборите през юли – подадени са 86 000 бюлетини при 50 000 през лятото.

Това посочи пред bTV зам.-председателят на работната група „Избори“ в МВнР Калин Атанасов.

По думите му най-ниска до този час е избирателната активност в една от секциите в Нова Зеландия, където има само 29 гласа в рамките на целия ден. Вчера от ЦИК са информирали Външно министерство, че при балотаж след седмица ще трябва да изпратят нов комплект от 416 машини до всички секции.

„Заявили сме в ЦИК, че ако машините се предоставят до 10 часа във вторник, не може да имаме гаранции за достигането им до всички секции навреме“, предупреди Атанасов.

Отидохме на избори днес след една кампания без големи лидерски дебати. Според изборния експерт Даниел Стефанов това не може да се чете като знак, че времето на този тип сблъсъци е отминало.

„По-скоро това, което се случва в момента е, че партиите изключително много се фокусират върху твърдите си ядра. Един дебат е върхът на пирамидата, в който партиите се опитват да привлекат други избиратели извън своите собствени“, отбеляза той. Според него на машините и на технологичните решения, като цяло, трябва да се гледа по различен начин, отколкото в ежедневието.

„Не винаги това, че имаш технологии в изборния процес означава, че изборният ти процес е по-честен и по-добре организиран.

Технологиите се слагат само на места, където има проблеми, които не могат да се решат по друг начин“, смята той.

Подобни новини

Вашият коментар