Опашки за гласуване се извиха пред посолоството ни в Париж

Опашки за гласуване се извиха пред посолоството ни в Париж

При небивал интерес преминава гласуването за кандидат-президентска двойка и народни представители в Българското посолство в Париж, Франция, видя репортер на БГНЕС.

Опашката за гласуване е над 100 метра, гласуването се осъществява с машини. За кратко сутринта имаше проблем със съставянето на секционните избирателни комисии, след като се оказа, че хора, предложени от политически партии, изобщо не са знаели за това. Повечето екипи на СИК бяха формирани от доброволци.

Всички секции сутринта отвориха навреме, а сериозни нарушения на вота не са регистрирани. Българите във Франция могат да упражнят правото си на глас в общо 18 секции, разположени в 15 града. Машинен вот има в три от секциите в Париж, както и в тези в Ница, Лион и Тоар.

Според МВнР бавното гласуване в Париж се дължи на факта, че много от гласуващите не са подали предварително заявление, както се изисква от ЦИК, и го попълват на място, а това затруднява процеса. От ЦИК напомнят, че всеки гражданин може да я изтегли от сайта на Комисията и да я попълни предварително, вместо да губи време в секцията. Гласуването във Франция не изисква Зелен сертификат, тъй като изискването е такъв да бъде представен при събиране на 50 души на едно място.

Подобни новини

Вашият коментар