НАТО вече има решение за приемане на Украйна и Грузия

НАТО вече има решение за приемане на Украйна и Грузия

Столтенберг напомни, че съгласието е дадено през 2008 г., но без да се посочи срок

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът вече е взел решение Украйна и Грузия да станат членове на блока. В интервю за италианския вестник „Република“, цитирано от БГНЕС, Столтенберг заяви, че решението е било взето през 2008 г. по време на среща на върха на държавите от НАТО.

Ръководителят на НАТО обаче отбеляза, че не е казано кога някоя от държавите ще бъде приета в алианса. Досега нито за Украйна, нито за Грузия е даден срок.

Столтенберг повтори предишни изявления на НАТО, че в диалога по сигурността с Русия, който започна по-рано тази седмица, няма да жертва политиката си на отворени врати. Москва поиска алиансът да спре разширяването си на изток и разполагането на нападателни оръжия по-близо до границите на Русия. Кремъл разглежда навлизането на НАТО към границите на страната като заплаха за националната сигурност.

И Грузия, и Украйна изразиха желание да се присъединят към алианса. Киев дори включи политиката за присъединяване към НАТО в украинската конституция. Въпреки че Украйна все още не е част от НАТО, Западът обеща да реагира, ако Русия нападне страната.

От няколко месеца членове на НАТО изказват мнение, че Москва може би подготвя инвазия, въпреки че Кремъл многократно ги уверяваше, че не крои подобни планове. Европейските преговори за сигурност между Русия, САЩ и НАТО, проведени тази седмица, не дадоха конкретни резултати.

Подобни новини

Вашият коментар