Борисов: Кирил Петков влезе в капана на фашизма, зачерква подвига на българския народ срещу Хитлер

Борисов: Кирил Петков влезе в капана на фашизма, зачерква подвига на българския народ срещу Хитлер

Лидерът на ГЕРБ се учуди на новината от вчерашното посещение на Кипил Петков в Скопие, че Македония няма да има териториални претенции към България. По думите му нациите и народите се крепят на историята, а днешното правителство я е оставило на заден план:

„Спете спокойно, Банско остава свободно. Представете си на среща с гърците или турците да кажат, че няма да имат териториални претенции. Никога пред мен македонски политик не си е позволявал да каже подобно нещо и вчера е първа новина, че РСМ няма да има териториални претенции. Нациите и народите се крепят на историята, а ние я оставяме на заден план.“

„Минали сме през много лоши, тъжни и нещастни събития на нашата родина, но сме се въздигали. Такава тема да ми повдигат, че се отказват от историята. За първи път отива като държавник и да не сложи едно цвете пред паметника на Гоце Делчев.“, допълни бившият премиер.

Борисов коментира и директната линия към РСМ, като заяви, че тя ще трябва да се дотира от държавата и даде за пример, че РСМ си строят магистрали към Косово и Сърбия, но не и към нас.

По повод думите на Пендаровски, че у нас имало македонско малцинство е добре да се види Конституцията ни, която дава равни права на всички. Борисов смята, че това е опасно, защото ако РСМ признае българско малцинство, то ще очакват ли реципрочност.

Лидерът на ГЕРБ допълни, че Петков много умело е бил вкаран в капана на фашизма и е опасно да се говори за подобно нещо. Той припомни как единствени българите са спасили над 50 хиляди евреи – единствените и има открити паметници и в Израел.

Влизайки в капана за фашизма ние се отказваме от подвига на българския народ да се опълчи на Хитлер.

„Точно въпроса за историята и тези проблеми които замитаме ни спираха тези две години. Работата на историческата комисия, учебниците, надписите по паметниците, езика на омразата.“, заяви той.

Бойко Борисов е абсолютно против да се ползва език на омраза и унижение от страна на България.

„Никога нашата памет не трябва да изневерява, че Гърците бяха истински съседи и ни помогнаха, ние трябва да направим същото, но има теми по които не може да се отстъпва. Ще спим спокойно, няма да има териториални претенции към страната ни. А за краткото име беше говорено още преди две години“, припомни Борисов.

Тези коментари той направи на среща в Силистра със структурите на ГЕРБ.

Към Борисов от членове на ГЕРБ бяха отправени редица въпроси, свързани с региона, както и такива, засягащи обществено-политическия живот. Един от въпросите беше дали до 2024 г. автомагистрала „Хемус“ ще бъде готова и на каква цена.

Кметът на Дулово отбеляза, че хората изнемогват заради главоломния скок на цената на електроенергията. Има риск да се наложи пестене на ток и изключване на уличното осветление, което ще доведе до логичен скок на криминалната престъпност.

Представител на ресторантьорския бранш в Силистра помоли Борисов да коментира има ли механизъм за компенсация, дали някой въобще се интересува от този сектор. „Тези хора имат семейства, имат съдби. Сметките са кошмарни. Ние от октомври насам дотираме хората си, за да може да „работят“ и да задържим персонала. Всички колеги питат за вашето мнение – какво мислите по този въпрос“, отбеляза той.

Друг въпрос засегна изграждането на петте моста по участъка Силистра-Калъраш – едно от най-натоварените трасета, свързващо автопотока от Азия към Европа.

„Как десетилетия имаше нормални цени на ток, на газ? Още юни месец трябваше да се намеси правителството за тока. А обяснението, че токът едва ли бил скъп в Европа не е отговор. Защо казвам юни месец. Защото става дума за 400% нарастване, не за 4, не за 40, не за 2-3 стотинки разлика. Задавам въпрос – горивото в АЕЦ „Козлодуй“ платено ли е – платено. Заплатите същите ли са – същите. Въглищната от „Марица Изток“ не са се повишили. А заплатите там повишили ли са се – не са. Но фактурите растат. С 380%. Къде отиват тези пари? Големите ВЕИ-та са държавни. И остават слънцето и вятърът. Тях ли компенсираме?“, попита той.

Лидерът на ГЕРБ коментира жестокия факт – че сме първи по смъртност в света от коронавирус пореден месец.

„Акад. Денков налага дълга ваканция. Но дали е дълга ваканция или затваряне на училища, ефектът е един и същ. А това още юни месец трябваше да се предвиди. Щетите вече са нанесени. Дори да приемем, че държавата ще извади 400% да компенсира това предприятие, тия пари все отнякъде трябва да дойдат“, отбеляза той.

„Същото е и с цената на газа. Омръзна ми шефът на „Булгаргаз“ и министърът на енергетиката да се дрънкат всеки ден и да изнасят търговски тайни от договорите“, допълни Борисов.

Той изтъкна, че ГЕРБ винаги се е съобразявал с гласа на народа: „Цената на тока при нас беше 80 лева. Сега е 4 пъти по-скъп. Ние предоговорихме с „Газпром“ на 50% намаление. Факт. Все пак не забравяйте, че България е на първо място в Европа по наличие на шистов газ. Тази тема рано или късно трябва да бъде отворена. Защото ние при тези цени на тока и газа сме неконкурентоспособни“.

„Миналата година имаше добра реколта. Сега няма сняг по полетата. Нафтата гони 3 лева. Камионите, с които возим зърното… И никой не се интересува от това. Не искам да се спирам колко ние дотирахме земеделието. Сега въобще няма коментар във връзка с това“.

Борисов коментира и Плана за възстановяване, по който другите европейски държави вече получават средства, а ние още не сме го внесли. „Всичко около нас работи за милиарди евро“.

Той коментира мостовете над Дунав, свързващи Силистра с Румъния: „Ние направихме обхода, така че да не влизат в града. А за да направиш мост, трябва да имаш бюджет. Вече сме в края на януари, ние нямаме бюджет. След като актуализирахме нашия, сега пак искаме да го актуализираме. Искаме да приемем евентуално февруари бюджет, който пък юни да го актуализираме. Кметовете знаят – общинските бюджети вървят след държавния“.

„И на това се вика „промяна“. Но – може да съм субективен“, допълни той. „Промяна?“ – Всичко вече върви надолу. Битка за постове, битка за агенции“.

„Значи на ниските цени им бяха виновни ин хаус процедурите. Сега те се усетиха и започнаха да говорят за 2030 г. Но няма как да го направят“, заяви Борисов и допълни:“Това е скандално – да чакат пари от Брюксел! Нашият план беше идеален. Те щяха да харчат сега тези пари“.

„За пенсионерите – когато влезе ковид кризата, ние казахме – върви актуализацията и ще даваме по 50 лв. на всеки пенсионер. Защото в кризата е като във време на война. Затова казахме – даваме по 50, бюджетът може да издържи. Те за да излезе, че ГЕРБ са дали малко, направиха така, че Радев ги е дал. И какво стана – огромен брой пенсионери получиха по-малко. Официалната инфлация е 13-15, а в магазина вече е 30. Мика Зайкова, която е икономист, направи сметката – 27% инфлация. Те така се заиграха със страховете и надеждите на хората. Ние винаги сме били честни към тях“.

„Затова им трябва КПКОНПИ, затова им трябва прокуратурата – защото тези пари са изчезнали по някакъв начин. Министърът на финансите каза, че „потоци чуждестранни инвестиции текат към България“. Питайте в Силистра колко „тече“. Ето, ще ви оставя после отчета на БНБ. Трагично е, не е смешно“, каза той.

Борисов коментира и въпроса за Северна Македония: „Положихме огромен труд, поколения политици – от Желю Желев насам. Но успяхме да постигнем Договора за добросъседство. Той беше подкрепен от всички политически партии като брилянтен. В него е казано как трябва да се работи, какво трябва да се направи. Но аз вчера разбрах, че „братският народ на Северна Македония няма да напада България и няма да има териториални претенции“. Толкова години пред мен македонски политик не си е позволил да казва такова нещо – че няма да имат териториални претенции! Приели сме договорите, приели сме всичко. И излизаме с новина – че те нямат претенции. Към кое са тия претенции? Първи ги подкрепихме за НАТО, първи ги признахме като независими. Народите, нациите се крепят на историята. Минали сме през много лоши, нещастни събития в нашата родина. Но сме се въздигали, побеждавали и всички се гордеем, че сме българи“.

„Казаха ми какво е казал техният президент Стево Пендаровски, че в България има македонско малцинство. Позовавам се на това, което чета. Както са признали петте други националности, това е голям риск – трябва да отваряме нашата Конституция, защото според нея всички български граждани са равни. Нека господин Петков каже – казал ли го е това на четири очи, да или не. Техният премиер вкара много хитро нашия в капан. Той не е за подценяване! Защото темата за фашизма… Българският народ в това най-мракобесно време е спасил над 50 000 български евреи. Как ще наречеш българския народ „фашисти“?!

Влизайки в капана за фашизма, ние се отказваме на практика от подвига на българския народ. Точно този въпрос, точно тези проблеми, които сега ги замитаме за „по-нататък“, ще ни създадат нови проблеми. Абсолютно съм против да се използва езикът на омразата. Но нашата памет никога не трябва да ни изневерява“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви, че историците и на двете страни трябва да седнат и да намерят разумния компромис. „Но това, че те няма да имат териториални претенции, ми идва в повече“, заяви той.

Той бе помолен да коментира първия мандат на двойката Радев-Йотова и това как вижда втория им мандат. „Съобразявам се с избора на българския народ. Какво мисля за мандата му… Ние имахме най-успешното председателство на ЕС. Дойдоха тука канцлери, президенти, главният прокурор на Щатите. Толкова много неща сме направили, че не ми се споменава. Единственият въпрос ми е как социолозите познаха резултатите на президентските, а не познаха резултата на парламентарните избори. Рано или късно гази афера ще излезе. Истината винаги излиза наяве. Той си победи честно. Така че му пожелавам успех. Аз към спортист и когато загубиш, трябва да поздравиш противника“, заяви той.

„В момента България е много тежко разделена. Това не е добре за държавата. Това мога да кажа. Да са живи и здрави. Ние гледаме нашите си неща – гледаме структурите, правим анализи и се тревожим. Защото този пик на сметките на ток, на парно, на вода… 30-40 милиона са заминали за месец. Ами този регион, където са на помпи, как ще платят водата? Ще фалират отвсякъде. Мина времето на предизборната кампания, сега трябва да работим. Само някакъв тип паритет и успокояване трябва – да минем през тези проблеми, които стоят пред света. Ето – в Украйна се струпват руски войски, ще има ли война или няма. Дано да проявят разум и едните, и другите. Но пак ние ще сме потърпевши. Ковидът – имаше „бодряшки“ приказки, че свършва кризата. Днес ООН ни попариха. Като пръв ваксър призовавах непрекъснато: „Ваксинирайте се!“. Сега съм с три дози и ме е страх. Нещо объркаха, нещо не обясниха, нещо не казаха“, коментира Бойко Борисов.

„Като видиш „Промяната“, трябва да бягаш като дявола от тамян. Като виждам какви назначения има… „Пременил се Илия – пак с тия“, допълни той.

Относно зеления сертификат той отбеляза, че в цял свят той е приет, но тук е „побългарен“ от Радев и Кацаров: „За всички български граждани задължителен, а за народните представители от 20 януари, за Министерски съвет – след 45 дни, а за обикновения български човек – от утре Спазва ли зеления сертификат премиерът? Не го спазва. За ваксините ви казах – от пръв ваксър, сега, което виждам и чувам, че видите ли, сега и бустерът пази около 20% и трябва вече нова ваксина…

Но тук става за милиарди евро, плащани от правителствата. Вирусолог, създал ваксината срещу СПИН-а каза, че тези ваксини не работят. И когато истински учени го кажат това… А нашите тук и протокол нямат. Затова народът се обезвери. Една неправилна политика и половинчати мерки ни доведоха до първа смъртност в света. Това са фактите“.

„В момента четирите партии така са се вкопчили в управлението, че падане няма. Така са се вкопчили в хранилките! И мислят само за постове. Така може да откарат и 40 години. Но когато ние февруари подавахме оставка, беше под 20% вдигане цената на тока. Сега говорим тука за 400%. Затова – бързо да взимат мерки. Защото ако се стигне отново до избори, ще влезем в същия цикъл, на разпад. Да взимат мерки! За декември те нямат нито една работеща мярка. Те работят по нашите мерки. В тази зала съм сигурен, че мярката 60/40 е работила. И тук дори не става въпрос кой какъв е. Аз това нещо нямаше да го допусна“.

„Ние нямаме властови амбиции. На нас ни трябва спокойствие. На държавата й трябва спокойствие. Те трябва да работят на макс, да показват разликите в тяхна полза. Дайте ми обаче един пример в една сфера. Ето, да започнем със здравеопазването, икономиката, чуждестранните инвестиции, туризма, икономиката – задайте ми въпрос кое се промени към по-добро?! Смачкайте ме с един въпрос!“, заяви Борисов.

Запитан дали, ако не се вземат мерки, ще прогнозира февруарски събития, той отговори: „Аз не съм врачка. Аз не прогнозирам, аз анализирам. Умолявам ги! – Стегнете се и работете! Защото влизаме в страшна криза. Стига са вкарвали някого в ъгъла – да се изчегърта, да се махне. Народът не трябва да се разединява повече. Нацията трябва да се обедини. От протести никоя държава не е спечелила. Аз съм длъжен да ги успокоя, да им кажа, че има начин и че единството е най-силното в една държава“.

Подобни новини

Вашият коментар