Министър Йорданова: Гешев трябва да понесе отговорност!

Министър Йорданова: Гешев трябва да понесе отговорност!

Засега официално не са обсъждани имена за нов шеф на КПКОНПИ

Главният прокурор Иван Гешев трябва да носи отговорност за несвършената работа, заяви правосъдната министърка Надежда Йорданова пред Нова тв. Тя съобщи, че материалите със сигналите срещу него са събрани и се чака единствено решението на Конституционния съд за това дали може правосъдният министър да поиска оставката на главния прокурор.

Както „Сега“ вече съобщи, само Иван Гешев и подчинените му във ВСС прокурори смятат, че министърът не може да го закача. Йорданова отказа да конкретизира какво съдържат сигналите срещу Гешев, защото настоя, че трябва да се спази процедурата.

„Спазването на процедурата е част от върховенството на правото, за което се борим“, подчерта тя и уточни, че не е нужно нарушенията да са престъпления, за да има оставка. „В Европа изискванията към работата на главния прокурор са по-високи“, посочи Йорданова. Тя припомни какви смехотворни оправдания измисля прокуратурата, за да не разследва докрай. „Година и половина след снимките на кюлчетата и пачките прокуратурата поиска от БНБ да им провери номерата! Все още няма насрочена експертиза на телефонния запис, за който две други независими експертизи установиха, че гласът е на Бойко Борисов“, припомни министърката.

Йорданова отказа да съобщи кой ще седне на мястото на Сотир Цацаров в КПКОНПИ. Водещите лансираха Димо Гяуров, Лена Бориславова, Иван Демерджиев, но министърката заяви, че поне с нея не са обсъждани имена, при положение че все още се обсъжда как точно службата ще бъде разделена на две и как ще се увеличат правомощията. Ново правомощие ще е доказателствата, събрани със СРС от КПКОНПИ, да могат да участват в наказателния процес. В момента това не е възможно. Обмисля се и единна методика за оценка на имуществото, защото такава няма в момента, което води до 38% отхвърлени искове на комисията миналата година.

Подобни новини

Вашият коментар