Ще падне ли правителството при война с Русия

Ще падне ли правителството при война с Русия

Според Антон Кутев, българите са русофили и няма да приемат участие на страната ни в някакви действия срещу братушките

Българинът е русофил и няма да приеме участие на България в някакви действия срещу Русия. Това ще доведе до падане на правителството и до трайни проблеми у нас, прогнозира Антон Кутев от БСП.

Затова властта се измъква от позиция по казуса Русия – НАТО, каза той в „Твоят ден“ по NovaNews.

„Ясно е, че сме членове на ЕС и НАТО и няма как да се правим на две и половина, няма как да не участваме. Властта се опитва да го пропусне и да не говори за това заради това, че българският народ не иска военни действия с Русия“, смята той. И допълва, че Радев е единственият адекватен външнополитически играч.

„Нашите европейски и НАТО-вски партньори би трябвало да го разбират. Историята на България е съвсем различна от тази на Естония, Латвия, на Полша. Там има съвсем друго отношение към Русия, защото ролята на тази страна е била различна. При нас е съвсем друго и не може да очакваш тези неща“, заяви Кутев.

„Трябва да има отстояна позиция по казуса. Позицията може да се превърне в разделителна линия в обществото ни, особено ако бъдем въвлечени в сблъсъци с Русия. Коалицията е изправена пред много различни проблеми – има тежка икономическа и здрава криза. Всичко това заедно води до сериозни рискове за правителството“, коментира той.

По думите му геополитическата ситуация, в който сме в момента, е нежелана за народа ни.

„Решенията са много сложни и непопулярни, затова властта се измъква. Критиките на ГЕРБ имат основания, но дали точно те трябва да ги отправят е въпросът. Радев лидира правилно ситуацията и не е влязъл в противоречия – нито с евроатлантическите сътрудници, нито с ЕК, нито с Русия. Намираме се на фронтовата линия между два колоса, които не могат да поделят една държава, която е много по-голяма от нашата страна. Ние трябва да намерим пътя“, подчерта социалистът.

За него критиките на ГЕРБ имат основания, но дали точно те трябва да ги отправят е въпросът. „Опитват се да вдигнат голям шум, за да покажат какви опозиционери са“, добави той.

Подобни новини

Вашият коментар