„Тренд“: Доверието към Радев е 49%, към кабинета „Петков“ – 39%

„Тренд“: Доверието към Радев е 49%, към кабинета „Петков“ – 39%

Доверието към ПП е 26,4%, ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22.3%, БСП събира 11,5%, ДПС – 10,9%, ИТН се срива до 8,1%, ДБ е с 6,8%, ръст при „Възраждане“ – 5, 9%

ТРЕНД

Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова (40%) са и тези, които са на противоположната позиция. Стойностите са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през май миналата година, сочи проучване на ”Тренд”.

Президентските избори през ноември успяха да презаредят в определена степен доверието към президента и да го възстановят на нива от преди назначаването на служебния кабинет. През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%.

Правителството все още се ползва с „тефлоново покритие“, т. е. в първите си стъпки доверието към него остава високо. Предизвикателството пред управлението са ще са високите цени.

Това отбеляза пред Нова тв Димитър Ганев от „Тренд“ в коментар на данни на агенцията от актуално национално представително проучване.

„Продължаваме промяната“ е първа политическа сила с 26,4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори.

ГЕРБ остава близко до изборния си резултат с 22,3%.

БСП и ДПС са със сходни проценти – съответно с 11,5% и 10,9%.

Пета политическа сила остава „Има такъв народ“ с 8,1%,

а шеста е „Демократична България“ с 6,8%.

При „Възраждане“ има лек ръст в сравнение с изборния резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5,9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната бариера остават „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 1,9% и ВМРО с 1,1%.

Повишаването на цените се явява основно предизвикателство пред новата власт. Половината от българите смятат, че поскъпването на цените е с над 20%. Сходни стойности на положителна и отрицателна оценка за кабинета на Петков. Запазва се електоралната структура от последните избори.

Традиционно изборите презареждат основните институции с определена доза доверие. Това се регистрира и в първото национално представително проучване на „Тренд“ за тази година.

През 2021 г. оценката за работата на парламента падна на критично ниски нива, най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет.

Положителните оценки се движиха около 15%, като дори през септември стигнаха до 12%. Отрицателните пък отбелязаха нива от 77%. Изборите за 47-то Народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%.

Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова (40%) са и тези, които са на противоположната позиция. Стойностите са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през май миналата година. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са по-колебливи – около две трети от тях дават положителна оценка, а около една пета отрицателна.

През втората половина на 2021 г. президентът Радев беше влязъл в тенденция на повишаване на отрицателните оценки за неговата работа. Това се дължеше най-вече на отговорността, която той носеше за служебното правителство. Неминуемо част от социалното недоволство спрямо властта, рефлектираше и върху оценките за работата на президента. Президентските избори през ноември успяха да презаредят в определена степен доверието към президента и да го възстановят на нива от преди назначаването на служебния кабинет.

През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%.

Зададохме и отворен въпрос (без предварително зададени опции) към респондентите да посочат кой според тях е най-големият проблем пред България в момента.

Като открояващ се лидер се очертава проблемът с високите цени (44 процентни пункта) с три пъти повече посочвания от втория – пандемията от COVID-19 (12 процентни пункта).

На трето място се нарежда корупцията с 11 процентни пункта.

По-надолу продължават да доминират социалните проблеми – повишаване на доходите, обедняването и здравеопазването.

На въпрос с предварително зададени опции за това кой е първият проблем, с чиито решаване трябва да се заеме приоритетно новото правителство, отново с огромна преднина пред всички останали се нарежда овладяването на цените (58%).

Второто място се дели от овладяването на пандемията от COVID-19 и мерки срещу корупцията с по 15%. Съдебната реформа остава на 4-то място с 4%.

Тествахме и оценката на респондентите за това с колко са се повишили цените на стоките, които обикновено пазаруват.

Половината от тях (50%) заявяват, че поскъпването на цените е с над 20%. Близо една трета (30%) са на мнение, че повишаването е между 10 и 20%. Опцията, че поскъпването е между 5 и 10% е посочена от една десета от запитаните, а само 1% заявяват, че покачването на цените е под 5%.

Само два месеца след последните предсрочни парламентарни избори, очаквано електоралната картина е структурно идентична с изборния резултат. „Продължаваме промяната“ е първа политическа сила с 26.4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори.

ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22.3%.

БСП и ДПС са сходни като резултат съответно с 11.5% и 10.9%. Правим уточнението, че проучването се провежда на територията на страната и не се отчита потенциалът на формациите от чужбина, което може да размести позициите на БСП и ДПС.

Пета политическа сила остава „Има такъв народ“ с 8.1% от заявилите, че ще гласуват, а шести остават „Демократична България“ с 6.8%.

Регистрираме лек ръст при „Възраждане“ в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5.9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната бариера остават „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 1.9% и ВМРО с 1.1%.

 

 

 

 

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар