Защо не Финландия? Защото Путин е това, което в американските филми наричат bully

Защо не Финландия? Защото Путин е това, което в американските филми наричат bully

Финландия не членува в НАТО (Швеция – също.) Имат договор за приятелство с Алианса, провеждат съвместни учения, но не са членове. НАТО казва, че ако пожелаят – ще ги приемат за една нощ. Финландците обаче благодарят за доверието, но засега се въздържат.

Викам си – фините ги е страх от Русия и затова. После се сещам за „Зимната война“ – 1939 и си казвам: бе, не са баш от най-страхливите. Разказали са играта на Червената армия – направо са ги уморили от студ и глад, държейки непробиваема линията Манерхайм с пет пъти по-малко войска.

Щото финландците имат едно нещо, дето май само те го имат – SISU. Това е една особена дума, означаваща комбинация от упоритост, вяра, целеустременост, кураж, издържливост, непоколебимост… Абе – Сису. Мечка те гони в гората – сису, руснаци с калашници искат да те застрелят – сису, войната е разрушила цялата ти държава и трябва да я построиш отново – сису, шведите искат да те бият на хокей – сису.

Поглеждам картата – 1340 километра граница с Русия. Как се пази такава граница?! Само със Сису не може да стане…

И в този момент, четейки разни военни неща за Финландия, стигам до съобщение на Ройтерс – Финладия поръча на „Локхийд-Мартин“ 64 изтребителя Ф35 за 9.6 милиарда долара.

Просто за да подчертая – шейсет и четири Ф35 (Израел има 30 в момента и са поръчали още 50.)

Финландските въздушни сили имат на въоръжение и 55 самолета Ф18- Хорнет.

Населението им е 5.5 милиона, а брутният национален продукт – 271 милирада долара годишно. Естествено, че могат да си купят самолети за 9.6 милиарда. И могат да имат високотехнологична армия и могат да пазят 1340 км граница с Русия. Защото в крайна сметка: ИКОНОМИКАТА!

Силна икономика + Сису = да, така става.

И, разбира се, НАТО ще казва: ма, моля ви се, госпожа министър-председател, заповядайте когато Ви е удобно. Вашето място е запазено. И, разбира се, Путин няма да трупа войски на твоята граница, а на украинската (тук прекалено опростявам, знам, но има и капка истина). Защото Путин е това, което в американските филми наричат bully – онзи неприятен пъпчив тип с кръгла глава, който тормози слабите и беззащитните.

Финландия, за разлика от Украйна, е силна икономически, независима държава с почти нулева корупция. Костелив орех, защо Путин да се хаби с тях, като може да се гъбарка със симпатичните, но много корумпирани и доста посредствени икономически украинци?

Украйна има брутен национален продукт от 153 милиарда при население 44 милиона. Почти два пъти по-малко от Финландия при 8 пъти по-голямо население.

Даже не ми се говори за България. Няма Сису, няма Мису, няма икономика, няма и магистрала дори – има корупция, има яко крадене, има болезнена посредственост.

Цяло чудо е, че сме приети в НАТО. Трябва да му целуваме ръка на НАТО по три пъти на ден, че по някакви си негови причини ни е взел под крилото си. Щото с нашите 8 F16-ки, дето даже не сме ги виждали още…

Бел. ред. Мнението на Ясен Бочаров препубликуваме заради очевидната му актуалност и с позволение от автора. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Подобни новини

Вашият коментар