ДАНС отстранява кмета на Провадия Жоро Илчев (допълнена)

ДАНС отстранява кмета на Провадия Жоро Илчев (допълнена)

В ОИК Провадия днес се е получило разпореждане на ДАНС за отстраняването на кмета на Провадия Жоро Илчев, разбрахме от наши брилянтни източници.

Според ДАНС Жоро Илчев е нарушил член от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според закона, той не може да е собственик и управител на дружество, което извършва търговска дейност, докато изпълнява длъжността кмет.

От ДАНС твърдят, че Жоро Илчев продължава да е свързан с Националната браншова асоциация „Пожарна и аварийна безопасност“, която има и фирма.

Кметът на Провадия Жоро Илчев заяви, че според него няма законови основания за отстраняването му. Той подчерта, че още през 2016 година е депозирал оставката си като председател на асоциацията .Жоро Илчев коментира, че каквото и да реши Общинската избирателна комисия, казусът най-вероятно ще стигне от съда.

В такъв случай Председателя на ОИК Провадия Валери Радев до три работни дни след получване на сигнал (най-късно понеделник), жалба или разпореждане трябва да свика състава на ОИК за разглеждане на материалите. И в рамките най-много до три дни след това (най късно следващия четвъртък)  е длъжен да свика отново състава на ОИК за гласуване за отстраняването или не на лицето (в случая кмета на Провадия Жоро Илчев).

Според експерти ако е сигнал или жалба на заинтересовано лице Председателя на ОИК Валери Радев е длъжен да го подложи на гласуване и при събрани две трети „ЗА“ лицето бива отстранено.

В случай на разпореждане на СЪД или друга служба (като ДАНС) председателя на ОИК Валери Радев е длъжен да запознае членовете с разпореждането на съответния орган и да го изпълни без да го подлага на гласуване.

Ако не го изпълни същия (Валери Радев) носи наказателна отговорност по чл. 282, ал. 1 от НК и може да получи до 5 години ефективна присъда (виж по долу).

 

 

Подобни новини

Вашият коментар