Димо Димов с грижа за децата на Провадия

Димо Димов с грижа за децата на Провадия

Председателя на Общински съвет Провадия, общински координатор на ГЕРБ и активен общественик Димо Димов с голяма заслуга за драстично увеличение на парите за ремонт на детските площадки вграда и в селата. Настоява за започване на ремонтите МОМЕНТАЛНО след приемане на бюджета на 18-ти юли и обещава лично да следи за качеството на ремонтите

Ето какво написа в профила си в социалните мрежи още на 25-ти март:

„Уважаеми приятели,

Искам да споделя нещо с вас във връзка с публикация за детските площадки на сайта Porvadiya.com на бившия кмет на Община Провадия, споделена в групата във Фейсбук, „Гледна точка Провадия“. Не прави чест на публична личност да пише анонимно неверни твърдения и внушения и няма как да остана безразличен.

Администрацията на Община Провадия предвиди в бюджета за 2021г. на Община Провадия 30 000 лв. за ремонт на детски съоръжения и площадки. В изпълнение на правомощията си дадени в чл. 21 ал.6 от Закона за местно самоуправление и местна администрация, а именно „Общинският съвет приема и изменя годишния бюджет на общината…“ Общински съвет Провадия прие предложението и отпусна средствата.

До тук свършват правомощията по този въпрос на Общински съвет, които са подробно уредени в чл. 21 на Закона за местно самоуправление и местна администрация.

Ние отпускаме средствата и следим за изпълнението.

Правомощията дадени по закон на председателя на ОбС Провадия са изчерпателно уредени в чл. 25 на ЗМСМА:

Председателят на съвета:

  1. свиква съвета на заседание;
  2. ръководи подготовката на заседанията на съвета;
  3. ръководи заседанията на съвета;
  4. координира работата на постоянните комисии;
  5. подпомага съветниците в тяхната дейност;
  6. представлява съвета пред външни лица и организации.

Както сами виждате, Общинският съвет и неговият председател не могат да изземат ролята на изпълнителна власт от кмета и общинска администрация и да правят текущи или основни ремонти, да провеждат процедури по избор на изпълнител или да сключват договори с изпълнители. Всякакви внушения, от недобросъвестни лица, че това е редно или възможно са или умишлено въвеждане в заблуда на гражданството или явно неразбиране на материята.

Допускам също, че бившият кмет вижда в мен основен политически опонент, който го е побеждавал в мажоритарен вот на избори и трескаво търси варианти да ми пришие грехове, но политиката трябва да е борба на визия и идеи, а не лъжи и хвърляне на кал.

Председателят на общинския съвет, както и съветниците могат да задават въпроси важни за жителите на общината и в тази връзка на заседанието на ОбС през месец септември 2021г. зададох въпрос на администрацията, свързан с детските площадки:

„Искам да попитам за един конкретен обект, който в бюджета бяхме отделили тридесет хиляди лева за ремонт на детски площадки и съоръжения. Това беше февруари месец. Както знаете, в парк Ловен дом имаше сериозен инцидент с малко дете, което след падане от детска пързалка беше два или три дни в реанимация.

На какъв етап са?

Започнал ли е ремонтът на тези детски съоръжения?

На какъв етап е искам да попитам.

Ако може някой да ми отговори.“

На зададеният въпрос от администрацията отговарят, че са направени оглед и обследване, а аз правя забележка, че тези дейности са извършени доста по-рано и убеждението ми е, че вече трябва да е извършен ремонта.

Познавам бащата на детенцето, което претърпя злополука в парк Ловен дом, срещнах се с него, изказах съжаление за случилото се и му обясних нещата, които ви пиша сега.

Посъветвах го да потърси правата си в съда. Той го направи и съда отсъди справедливо. Това е малка утеха за родителите, по-важното е, че детето е добре. Има и положителна страна.

В резултат от тази неприятна злополука и настояването на съветниците, общинска администрация взе правилно решение и предлага 270 000 лв. в бюджета на Община Провадия за 2022г. за ремонт всички детски площадки и съоръжения на територията на общината.

Живот и здраве, след приемането му, общинските съветници от нашата група,

и лично аз ще настояваме

общинска администрация да започне ремонтите

в най-кратки срокове, за да са

съоръженията безопасни за нашите деца.

Не ми е присъщо, но в случая съм длъжен да припомня защо „крадеца вика дръжте крадеца“. Всички детски площадки, освен правените след 2020г., не отговарят на стандартите за безопасност и децата ни с риск за живота и здравето си играят по бетон и камъни вместо върху ударопоглъщаща настилка.

Трябва да отговаря този, който ги е изпълнил такива и за когото подробно пишат в тази статия.“

“Постиженията” на бившият кмет на Община Провадия Филчо Филев

Подобни новини

Вашият коментар