Инж. Кадрия Мехмед: Явно много съм ядосала „Коста“ и компания! Може би заради всичките ми действия спрямо тях за доброто на Провадия! Но може би най-много ги е заболяло, че обжалвах решението на ОИК Провадия след писмо на ДАНС за отстраняването на кмета, и което мое обжалване, въпреки, че се пази като държавна тайна, в момента е в съда

Инж. Кадрия Мехмед: Явно много съм ядосала „Коста“ и компания! Може би заради всичките ми действия спрямо тях за доброто на Провадия! Но може би най-много ги е заболяло, че обжалвах решението на ОИК Провадия след писмо на ДАНС за отстраняването на кмета, и което мое обжалване, въпреки, че се пази като държавна тайна, в момента е в съда

Преди два дни общинския съветник от групата на ГЕРБ-СДС Провадия Коста Владимиров публикува подвеждащ и объркващ пост в провадийската фейсбук група „ГЛЕДНА ТОЧКА ПРОВАДИЯ“ засягащ инж. Кадрия Мехмед. Ние я потърсихме за коментар и/или право на отговор и тя ни даде позволение да публикуваме отговора и` в коментарите под поста на Владимиров.

Публикуваме скрийншот на поста и отговора на инж. Мехмед без редакторска намеса:

Това е въпросния пост на адв. Коста Владимиров:

 

И отговора на инж. Кадрия Мехмед: „Сега, когато на Коста, съветник от ГЕРБ в Провадия, съм му дала доста време да се радва на поста си – излагам фактите в тяхната цялост.

Не съм сигурна в цифрата от 14 – 15 хиляди лв., но изцяло му се доверявам, че ми е сборувал правилно заплатите, които съм получавала за положен труд от 2012г. и 2013г. като назначен на работа служител по нередности по европроект на стойност 18 милиона лева финансиран от Оперативна програма „Околна среда“. Да, била съм служител по нередности по Оперативна програма „Околна среда“ – нещо, което той никога няма да бъде, защото аз съм инженер – химик а за контролирането на изграждане на Пречиствателна станция с всичките му съпътстващи други елементи се иска да си почел малко повечко за процесите и апаратите /“Процеси и апарати“ са научни дисциплини в химико -технологичните науки, апропо мога да изпратя на съветващия общината ни, снимка от дипломата си, за да се упражнява два – три часа пред огледало върху прочитането без заекване на имената на научните дисциплини, които съм изучила в 5- годишното ми инженерно образование. За Дипломната ми работа върху предсказване на фазовото равновесие посредством методи на групово взаимодействие, след стаж в Нефтохим Бургас, ще му трябва доста повече от часове и дни, а за прочитане с разбиране- въобще не мога да прогнозирам/.

Да, сигурно сбора от месечните ми заплати през 2012 и 2013г. е около 15 хил.лв. и какво от това. Трябва ли да виним стотици работили и работещи, че получават заплата. Не е вярно, обаче, че съм ги получила едва ли не накуп през 2014г. Получавала съм ги всеки месец като работна заплата.

Весело става и при драматичното представяне как през 2014г. всеки един от провадийци ми бил платил тези десетки хиляди левове – Заплатите на Звеното за изпълнение на проекта, част от който се гордея че бях, бе предвидена в общата сума на европроекта по ОПОС от 18 милиона лева. Вярно е, че всеки един от провадийци плаща всеки месец възнаграждението на съветниците на общината, „т.е. всички Вие“, както драматично се изразява съветващия общината, но пък кой му прави театър за това.

Изключително много се гордея, че имах възможност да работя в звеното по изпълнение на този проект. Имах възможност да се обуча на това кое е нередност, какво значи реален контрол на изпълнението, какви са европейските изисквания за контрол на изпълнението. Имах възможност да наблюдавам как функционира общинската ни Бяла сграда, какви са взаимовръзките и как се изковават, респ. израждат отговорности и задължения. Имах възможност да работя в екип наред с най- добрия еколог, който е имала общината ни (Маргарита Камбурова), с един от най- добрите юристи в града ни (Гергана Николова), с проектанти от старата генерация, с инженери и конструктори, с един от най – добрите ВиК инженери от структурите на ВиК Варна, работих с ръководител, който знаеше как се организира процес и хора в действителност, а не на книга. Видях и наблюдавах в продължение на близо две години как един перфектен ръководител на община, добър административен специалист както може да ръководи милиони, да контролира безотказно дейностите, така и бива подхлъзван като ученичка от такива мазни „съветници“ които набивайки му месец след месец ласкателства, гуляйства, интриги, ненавист към типа „право куме в очите“, към подценяване на служителите които съвестно си изпълняват задълженията и не искащи да вървят по водата на тези „съветващи“, го въздигат –въздигат, за да го пуснат да се пльосне по очи, заставайки сега до новия кмет.

Защо казвам всичко това – за да наблюдаваме в реално време всички заедно как няколко факта подредени в определени изречения на един съветник, могат да изпълнят всички тези по – горе описани действия. Както писах- работила съм до края на 2013г. Проекта по пречиствателната приключи успешно през 2014г. Финансова корекция по изпълнение на проекта от 2млн.лв. – няма. Ако имаше от 2012 до 2014г. парите по проекта нямаше да бъдат изплатени до стотинка от европейската програма. Това са 8 години, а в общинската хазна има над 1,5 милион лева от времето на проекта, оставени от кмета Филчо Филев по сметка на проекта. Сега гледам са понамалели, което автоматично означава, че общината и новия кмет периодично харчат пари от времето на проекта.

Да ви кажа и от къде са тези пари в сметката на общината – когато сегашния съветник или подобните му, или сегашния кмет наложи неустойка на Главбулгарстрой от над 1 милион лева, тогава ще има някой очи да обяснява на мен или на екипа, с който съм работила по проекта какво означава контрол. Когато фирма от такъв ранг дойде и доброволно внесе по сметка на общината неустойката си, вследствие на УПРАЖНЕНИЯ ЕФЕКТИВНО КОНТРОЛ, в размер на над 1 милион лева – тогава кой е глупак да ми държи сметка на мен като служител по нередности, упражнен ли е контрол върху изпълнението.

Какво е ставало след 2013г., а още повече преди старта на изпълнението на проекта през 2012г. не мога да знам. Чувала съм и съм виждала документи обаче, че ДЪРЖАВАТА е искала санкция за провеждане на неправилна обществена поръчка за избор на изпълнители на проекта от времето на по предишния кмет Георги Янев. Преди стартиране на проекта – т.е. около или преди 2011г. Е тоя сега, вместо да ми вменява вина за липса на контрол за нещо, което е станало преди 2011г., когато не съм била назначена на работа, по времето на Георги Янев, защо ли аз да не го питам защо той като общински съветник тогава от Партия „Отечество“ не е упражнил контрол върху провеждането на тези обществени поръчки – или с нея дама (Богдана Стойчева) и тогавашния кмет не даваше да се закача, и сегашния не дава да се занимава. Аз разбирам и че ЗУСЕСИФ е сложна материя, но като се прочетат поне датите от 2011г. и думичките от делото, един истински юрист трябва нещо да схване.

Проектът е приключил преди 9 години – 2013 г. Ако някой имаше да взема 2 милиона лева, сега от сметките на проекта сегашните нямаше да харчат още парите от упражнения контрол от нас – тогавашните работещи по проекта.

В заключение – аз съм една от направилите Пречиствателната станция, корекцията на реката, редица канализации, канално – помпени станции, тласкатели, Южна промишлена зона и т.н. по този проект на стойност 18 милиона лева. Направихме го аз и екипа, който един ръководител събра. Направихме го преди 9 години и още толкова ще се сочи като успешен проект. Тогава бюджета на общината беше сигурно по – малък от бюджета на проекта. Миналата година бюджета на общината е над 30 милиона. Аз соча преди 9 години какво е направено и в изграждането на какво съм участвала за милиони левове, а дали този съветник може да посочи с пръст и да каже „Миналата година това изградихме за 1 милион лева в Провадия“? Плюс това от тогава сме ви оставили над милион по сметката на проекта, събран от упражнения контрол.

Но не това е същината – същината е с какво тази „гражданка“ ядоса „съветника“, та навлече гнева на съветващия от ГЕРБ – СДС. Може би с намерението да бъдат направени Минерални бани, да бъде спасена Хижата, може би е дочул за задачите които ще поставям на следващата сесия. А да не би да е заради искането ми да ми бъде даден отчет колко неустойки са събрани от неизпълнената поръчка за ремонт на зала 119-та (250хил.лв.), за отказа от договора за ремонт на Стадиона (160 хил.лв.) и от отказалите се фирми спечелили обществената поръчка за ремонт на училището за 2 милиона лева. А може ли да съм ги ядосала, него и компания, като обжалвах решението на ОИК Провадия след писмо на ДАНС /Държавна агенция Национална сигурност/ за отстраняване на кмета на Провадия (което апропо не разбирам, тъй като има едно решение на ОИК за отстраняване на кмета, закона не позволява ОИК да прегласува решението си, а се появява второ решение, с което кмета е оставен на пост). И което мое обжалване, въпреки че се пази като държавна тайна, в момента е в съда.“

За да бъдем коректни предоставяме възможност и на другата страна – Коста Владимиров за право на отговор за публикувания от него некоректен, подвеждащ и набеждаващ пост на електронната ни поща: provaton.provadiq@gmail.com

 

Подобни новини

Вашият коментар