Василев: Залагаха, че правителството ще падне. Продължават да залагат и да губят

Василев: Залагаха, че правителството ще падне. Продължават да залагат и да губят

Залагаха, че правителството ще падне при приемането на бюджета. Продължават да залагат и да губят, заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

„Ние с Полша бяхме първите държави, които платиха. На 20 май предстои плащането на Гърция – да видим какво ще се случи там. Виждаме „Газпром“ да праща инструкции как да се плаща, опитва се да намери различен вариант от това, което предложиха, но от ЕК все още се чува, че всички схеми, предложени от „Газпром“, са в нарушение на санкциите. В САЩ г-н Петков и г-н Николов са договорили директни доставки на втечнен газ, които да покрият юни, а в момента се търси дългосрочно решение за доставка“, каза Асен Василев.

Той е на мнение, че цените на борсата в момента не са нормални и това се дължи на повишеното търсене от страна на Европа и на войната в Украйна. Василев очаква, че ЕК ще направи изключение за България при решението за санкционния пакет за внос на руски петрол, в противен случай страната ни ще наложи вето.

„Ще го дадат, иначе ще наложим вето на санкционния пакет. „Газпром“ едностранно прекрати нашия договор – това не е действие на българската страна. Те ни пратиха писмо: „Спираме газа от утре.“ Това не е България, която не е наложила санкции на газа и е казала „Моля, не ни изпращайте газ“. Ситуацията с Лукойл е съвсем различна – тук ЕС обсъжда дали, кога и в каква последователност да наложи ембарго на доставките на руски петрол към ЕС – ние сме активната страна“, обясни вицепремиерът.

Според него правителството е започнало антикризисните мерки с вдигането на минималната заплата и пенсиите в държавния бюджет. Детските градини станаха безплатни, инвестира се в здравеопазване, образование, имаше компенсации за газа за битовите потребители, за електроенергията за бизнеса, каза финансовият министър. Той очаква, че новият антикризисен пакет изпреварващо ще омекоти удара от инфлацията върху най-бедните.

По повод трудностите в отношенията с президента Румен Радев Василев заяви:

„За пръв път бях министър 2013 г. Винаги – и тогава, по време на служебния кабинет – съм казвал каква е моята позиция – независимо дали на някой му харесва, или не. Аз атакувам позицията, не човека.“

Подобни новини

Вашият коментар