От полунощ Русия спря износа на ток за Финландия

От полунощ Русия спря износа на ток за Финландия

Руската държавна енергийна компания Inter RAO ще спре да изнася електроенергия за Финландия от събота, съобщи финландският филиал на компанията в петък.

Inter RAO не е получавала плащания за електроенергия, продадена чрез паневропейската енергийна борса Nord Pool от 6 май, съобщи дъщерното дружество, без да посочи причина.

„Тази ситуация е изключителна и се случва за първи път от над двадесет години“, се казва в изявление на RAO Nordic.

Вносът на електроенергия във Финландия ще бъде спрян от 1 часа сутринта местно време в събота (полунощ българско време) „засега“, съобщи финландският мрежов оператор Fingrid като се позова на информация от руския доставчик.

Fingrid добави, че няма заплаха за финландските доставки и че електроенергията от Русия представлява около 10% от общото потребление на Финландия.

„Липсващият внос може да бъде заменен на пазара на електроенергия чрез внос от Швеция, а също и чрез вътрешно производство“, съобщава мрежовият оператор.

Според Fingrid информацията от руската страна е че има проблеми с получаването на плащания от паневропейската енергийна борса Nord Pool.

Попитан дали руската компания е искала да й се плати в рубли говорител на Nord Pool е заявил пред Ройтерс: „Никога не сме имали разплащания в рубли, само в евро, норвежки крони, шведски крони и датски крони, в съответствие с нашите стандартни процедури“.

Руският президент Владимир Путин подписа през април указ, с който разпореди на „Газпром“ да приема плащания в рубли за доставката на природен газ на неприятелски на Русия държави. По-късно беше съобщено, че „Роснефт“ също иска да й се плаща в руска валута за доставките на нефт.

В началото на месеца „Газпром“ прекрати доставките за България и за Полша с обяснение, че те не са заплатили за газа според новите правила – в рубли. Очаква се следващата седмица още няколко държави да направят плащания към „Газпром“ по дългосрочните си договори за доставка на природен газ. Русия обяви за неприятелски всички европейски държави, както и САЩ, Канада и др., които й наложиха санкции заради войната в Украйна.

В четвъртък Финландия обяви, че възнамерява следващата седмица да подаде молба за влизане в НАТО.

Подобни новини

Вашият коментар