Петков подава оставка в понеделник сутринта: Няма проблем, веднага ще попълним документите

Петков подава оставка в понеделник сутринта: Няма проблем, веднага ще попълним документите

Кирил Петков ще подаде оставка като премиер в понеделник сутринта, за да започнат процедурно консултациите на президента за съставяне на нов кабинет. Това каза самият Петков от Брюксел след срещата ЕС – Западни Балкани, предаде БНТ.

„В понеделник сутринта. Няма никакъв проблем. Веднага ще попълним документите и ще ги подадем“, каза Петков.

Заяви, че ПП ще продължат да държат ясна линия с кой ще направят коалиция и с кой не при връчването на мандат от президента.

„Нашата основна цел е борба с корупцията, а това не може да се случва, докато имаш коалиционен партньор, който е бил част от корупцията“, каза той.

По думите му това няма как да се случи с Бойко Борисов, няма как да се случи и със Слави Трифонов и Тошко Йорданов. За последните двама Петков каза, че са част от задкулисието, с което се борят. Петте искания на Костадинов също са неприемливи за ПП, с Пеевски също не може да им е партньор.

„Оставаме с възможностите за партньорите, които в момента имаме, плюс всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на правителството. Не бихме платили цена от сделка със задкулисието, с което се борим“, каза Петков.

Той обеща, че ПП ще бъде с още по-силна позиция. В един бъдещ формат заяви, че вижда БСП и ДБ, въпреки идеологичните различия между тях, но с тях се работи лесно.

На въпрос дали ще има промени в предложенията за кабинет той каза: „Не сменяме формата на отбора. Отборът е в добра кондиция да продължи напред“.

Допълни, че ако парламентът не заработи рискуваме да загубим парите от първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

За срещата ЕС – Западни Балкани Кирил Петков призна, че са били много тежки разговори. Той обаче ясно е заявил, че решението за вдигане на ветото на РСМ е на българския парламент.

„Докато няма решение на българския парламент, нито аз еднолично, нито правителството няма да промени българската позиция“, повтори тезата си Петков.

„Видяхме, че част от изискванията, които са свързани с френското предложение са много трудни за приемане от РСМ. Но това не са само вече исканията на София, това трябва да станат исканията на Европа. Успяхме да обясним причините защо тези неща, които ние искаме, трябва да се случат.

Българския парламент сега трябва да обсъди и да даде решение по тезата. Тежката задача ще е при РСМ, която ще трябва да приеме нашите изисквания, за да продължи напред“, каза още премиерът в оставка.

Кирил Петков е в Брюксел за участие в редовното заседание на Европейския съвет. Основните теми в дневния ред на лидерите ще бъдат по-широка Европа, ситуацията в Украйна, молбите за членство в ЕС на Украйна, Република Молдова и Грузия, икономически въпроси, Конференцията за бъдещето на Европа, външни отношения.

Подобни новини

Вашият коментар