• Начало
  • България
    • България
    • От света
    • Технологии
  • Политика
    • Политика
    • Анализи
    • Позиция
    • Коментари
  • Варна
    • Провадия
    • Вълчи дол
    • Девня
    • Долни чифлик
    • Аврен
    • Бяла
    • Ветрино
    • Белослав
    • Дългопол
    • Суворово
    • Аксаково
  • ЛЮБОПИТНО
    • Връзки
    • Психология
    • Здраве и Красота
    • Пътешествeник
    • Хороскоп
  • ЗЕЛЕНИ ЗАЕДНО
  • Разследване
Проватон
  • юни 19th, 2025
  • Партньор на Силна Варна
Проватон

юни 19th, 2025
  • Начало
  • България
    • България
    • От света
    • Технологии
  • Политика
    • Политика
    • Анализи
    • Позиция
    • Коментари
  • Варна
    • Провадия
    • Вълчи дол
    • Девня
    • Долни чифлик
    • Аврен
    • Бяла
    • Ветрино
    • Белослав
    • Дългопол
    • Суворово
    • Аксаково
  • ЛЮБОПИТНО
    • Връзки
    • Психология
    • Здраве и Красота
    • Пътешествeник
    • Хороскоп
  • ЗЕЛЕНИ ЗАЕДНО
  • Разследване
  • Последвайте ни
    • Facebook
    • Youtube
Фалшивото сирене влиза в менюто на ресторантите
Home
България

Фалшивото сирене влиза в менюто на ресторантите

септември 19th, 2024 Редакция "Проватон" България 0 коментара 52

Facebook Twitter

Въвеждат допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти

Производителите трябва да осъществяват контрол

Започват засилени проверки за съдържанието на трансмастни киселини в храните

В менюто на ресторантите ще трябва да пише дали използват имитиращи млечни продукти. Въвеждаме допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти с цел подобряване на информираността и защитата на потребителите. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на шестото заседание на Националния съвет по храните, което се проведе в министерството.

Промените ще дадат повече информация на потребителите за имитиращите млечни продукти, предлагани в заведенията за обществено хранене. Министър Тахов обясни че ще бъдат подготвени промени в Наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, които да направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията. “Тази инициатива е в отговор на многобройни запитвания и широкия обществен отзвук по темата”, каза министър Тахов.

В момента в хранителните магазини е задължително имитиращите млечни продукти да бъдат изрично обозначени и етикетирани. Освен това те трябва да бъдат продавани на отделни щандове и трябва да са предварително опаковани – забранена е продажбата им в насипно състояние. Ресторантите обаче не са задължени да напишат в менюто, ако предлагат шопска салата с имитиращ млечен продукт вместо сирене, и само ако клиентите попитат, са длъжни да ги информират дали продуктът имитиращ, или не. Реално обаче малко хора питат дали готвачът използва имитиращи продукти. Освен това няма никакви гаранции, че сервитьорът ще каже истината, ако го попитат дали използват фалшиво сирене. С промените в наредбата предоставянето на тази информация ще стане задължително и за заведенията за хранене.

Министър Георги Тахов съобщи още, че започват засилени проверки за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход. Според нормативните изисквания преработвателните предприятия не трябва да допускат повече от 2 грама неживотински трансмастни киселини на 100 грама мазнини в млечните продукти и трябва да имат системи за контрол на суровините, рецептурата, на технологичния процес и крайния продукт.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински заяви, че предстои засилено вземане на проби от млечни продукти. В референтни европейски лаборатории ще бъдат направени анализи за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход, стана ясно в хода на дискусията.

В чипсове и вафли слагат частично хидрогенирани растителни масла

Повишават риска от сърдечносъдови заболявания

Използват ги за пържене

 

Трансмастните киселини са ненаситени мазнини, които се срещат в храни, получени от преживни животни, и в промишлено произведени, частично хидрогенирани растителни мазнини. Потреблението на промишлено произведени, частично хидрогенирани растителни мазнини се свързва с увеличен риск от сърдечносъдови заболявания, коментират лекари.

Частично хидрогенирани растителни масла най-често се съдържат в чипсове и снаксове, бисквити, вафли, кексчета и други солени и сладки тестени закуски, замразени картофи, замразени тестени продукти и пици, пържени храни в заведенията за обществени хранене. Частично хидрогенирани растителни мазнини има и в широко консумираните в България евтини “имитиращи продукти съдържащи мляко”, които имитират сирене и кашкавал. В тях млечната мазнина най-често е заменена с евтино частично хидрогенирано палмово масло.

Млечните мазнини и мазнините на преживните животни (говеда, биволи, кози, овце) имат естествено съдържание на трансмастни киселини: 1-4% в млечната мазнина и до 7% в тлъстините на месото. Счита се, че приемът на трансмастни киселини от млечните продукти и мазнините на преживните животни е много малък и натуралните източници на трансмастни киселини не се приемат за значим рисков фактор за сърдечносъдовите болести.

Частично хидрогенираните растителни масла се използват в хранителната промишленост за производство на голям брой храни и за пържене в много заведения за обществено хранене. Процесът на хидрогениране се състои в добавяне на водородни атоми към ненаситените мастни киселини на течните растителни масла, което елиминира двойните връзки в тях и ги превръща в наситени. Целта на хидрогенирането е да се втвърдят растителните мазнини, в резултат да се повиши точката им на топене, което ги прави подходящи за използване при печене за производството на сладкарски и тестени изделия, удължава срока им на годност и дава възможност бъдат използвани многократно при пържене. Колкото по-пълно е хидрогенирането, толкова по-твърда става мазнината, но вкусът є става като на восък. Затова се цели частично хидрогениране на растителните масла.

Facebook Twitter
Следваща ОЧАКВАНО! „Промяната“ подливат вода на „Демократична България“ за листите
Предишна Милионерите си имат любими градове

Редакция "Проватон"

Подобни новини

AMAYA Beach Club: Лятна симфония в Касандра, Халкидики (СНИМКИ) България
юни 19th, 2025

AMAYA Beach Club: Лятна симфония в Касандра, Халкидики (СНИМКИ)

Парламентът реши: Депутатите на Доган нямат право да се наричат "ДПС-ДПС", трябва да сменят името си България
юни 19th, 2025

Парламентът реши: Депутатите на Доган нямат право да се наричат "ДПС-ДПС", трябва да сменят името си

Борисов: Нека си хвърчат Радев и Киселова! Харчат пари на данъкоплатците! Ние работим в парламента България
юни 19th, 2025

Борисов: Нека си хвърчат Радев и Киселова! Харчат пари на данъкоплатците! Ние работим в парламента

Вашият коментар Отказ

Най-популярни последната седмица
ДПС Ново начало с двама общински съветници в Провадия

ДПС Ново начало с двама общински съветници в Провадия

3110
Търсят директори за 27 училища в Провадия и областта

Търсят директори за 27 училища в Провадия и областта

437
Без физическото насилие над ЯВОР ГЕОРГИЕВ – Варна, сами по себе си употребените от него психоактивните вещества не водят до – мозъчен оток и летален край

Без физическото насилие над ЯВОР ГЕОРГИЕВ – Варна, сами по себе си употребените от него психоактивните вещества не водят до – мозъчен оток и летален край

231
Скандал! Босовете на климатици “Мицубиши” Любомир и Теодор Петкови поръчвали Анита на Рачков, певицата Мария и бг-модели за тях и чуждите им партньори

Скандал! Босовете на климатици “Мицубиши” Любомир и Теодор Петкови поръчвали Анита на Рачков, певицата Мария и бг-модели за тях и чуждите им партньори

260
  • За нас
  • Контакти
  • За реклама
  • Нагоре
logo

Всеки един от Вас, скъпи читатели, може да стане част от света на ПРОВАТОН, като ни предостави информация, снимки и видеа, които Ви вълнуват. Гарантираме, че ще Ви бъде обърнато необходимото внимание.

©2018 Новини от Провадия и региона.
Powered by SmartHomeSys.eu Общи условия