Кулинарното пътешествие „Да съхраним и запазим българските корени“ събра вчера десетки жители на Долни чифлик – любители на майсторското приготвяне на храна, на площада пред НЧ „Изгрев – 1919“. Техен „дразнител“ се оказаха уменията на шеф-готвача Росен Чакъров от Сдружение „Живодар – Кулинарни истории на две колелета“ и любопитството с какви специалитети ще ги изненада на живо този ден. Събитието беше част от Майските дни на културата в общината.
На специален щанд беше продавана и брошурата „Вкусни рецепти от Долночифлишкия край“, издадена с помощта на община Долни чифлик и ПГСС „Иван Мичурин“. Приходите от нея ще бъдат преведени по сметка на Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа“ в гр. Трявна, където преди месец избухна пожар и нанесе много материални щети. А в самата книжка влязоха рецепти на гозби, подредени в кулинарна изложба десетина дни по-рано от дванадесетокласниците от специалност „Готварство“ в гимназията и 5 възрастни жени от Голица и Солник.
Събитието започна с изпълнения на Общинския младежки духов оркестър с диригент Димо Коритаров и технически асистент Снежана Янкова. След това кметът на общината Красимира Анастасова поздрави всички присъстващи. „Убедена съм, че днес площадът пред читалището ще се превърне в сцена на вдъхновение, професионализъм и младежки ентусиазъм и ще се насладим на една кулинарна презентация, сътворена от екипа на мастър-шеф Чакъров и учениците от професионалната гимназия“ – каза г-жа Анастасова.
Последва песента „Назад, назад, моме Калино“ в изпълнение на Рая Неделчева.
Дойде и моментът на включването на шеф Росен Чакъров в събитието. Негови асистенти бяха абитуриентите от специалност „Готварство“ в ПГСС „Иван Мичурин“, които представиха и книжката „Вкусни гозби от Долночифлишкия край“. Разбирайки за благородната инициатива на общината и на учениците, шеф Чакъров обяви, че ще дари 50 процента от сумата от продажбата и на неговата книга „Живодар – Кулинарни истории на две колелета“ по време на събитието.
В самото начало майстор-готвачът беше изненадан от Киня Колева, която му подари един от специалитетите в книжката – Зельник-пареник от с. Голица. „Може да приготвям храна от десетки години, да съм участвал и журирал десетки кулинарни конкурси, но съм сигурен, че аз няма да направя толкова вкусен зельник като на баба Киня“ – каза шеф Чакъров.
И тогава започна истинското кулинарно пътешествие под неговото вещо ръководство и незаменимото участие на абитуриентите от ПГСС. Повече от 2 часа шеф Чакъров омайваше публиката с интересни факти, разкази и готварски трикове от неговия богат опит. И неколкократно подчерта, че българите трябва да търсят местните продукти, местните производители и местния вкус. Затова и двете изкушения, които приготви със своите помощници, бяха основно с български продукти. А всички присъстващи успяха да се докоснат до неговата магия, опитвайки вече готовите ястия – хапки, приготвени с домашен хляб с квас, моркови и семена, домашна майонеза, домашен бабек и зелено сирене от с. Черни Вит, както и хапки с пушен паламуд с крокмач и сладко от български плодове.
В края на кулинарния празник учениците приготвиха десерти, с които почерпиха публиката, а дванадесетокласниците предадоха своите черни куртки на учениците от девети клас. Директорът на гимназията Вълко Вълков поздрави всички и съобщи, че от есента в двора на ПГСС ще заработи учебен ресторант.
Празникът завърши с изпълнения на Емилия Неделчева („Ситен дъжд вали“), Десислава Лефтерова („Рипни, Калинке“), на танцовия състав и на гайдарската група към НЧ „Изгрев – 1919“. Накрая всички се хванаха на дълго хоро.
Кулинарното пътешествие се осъществи в рамките на инициативата „Бъди добър! Прави добро!“, подета от областната управа във Варна и подкрепена от община Долни чифлик.
Вашият коментар