Румен Ралчев: Респектът към полицията е намалял, всеки ден има минимум по един обир

Румен Ралчев: Респектът към полицията е намалял, всеки ден има минимум по един обир

“В борбата с този вид престъпност се прескочи елемента с агентурно-оперативната дейност. Полицията не може да покрие 100% от клоновете на финансовите институции в градовете”, коментира той

„Респектът към полицията е намалял, защото активирането на криминалния контингент е факт. Всеки ден има по минимум един обир“. Това коментира пред БНР Румен Ралчев, експерт по сигурността.

МВР обяви засилване на полицейското присъствие пред банкови офиси и денонощни магазини заради зачестилите въоръжени грабежи през последните дни.

„В тази борба с този вид престъпност се прескочи елемента с агентурно-оперативната дейност. Полицията не може да покрие 100% от клоновете на финансовите институции в градовете. Трябва да се тръгне оттам – изискванията на БНБ са ясно диференцирани от една наредба, че трябва да се сертифицират всички точки, голяма част от тях не отговорят на изискванията. Приспособяват се различни помещения за касови и за финансови дейности, което е грешно“, допълни Ралчев в предаването „12+3“.

По думите му трябва да има възможност за блокиране на изходите, което би затруднило извършващите обири.

„Банките започнаха поголовно да се отказват от физическата охрана в малките клонове… Трябва да се сертифицира личният състав на охранителните фирми и да има реална възможност да противодейства или поне да респектира,“ заяви експертът.

Румен Ралчев подчерта, че в България наказанията за въоръжен обир са изключително ниски.

„Тук парламентът много бързо трябва да реагира… Няма държава, която да не може да победи престъпността. Необходимо е политическа воля и бързина,“ коментира той.

Подобни новини

Вашият коментар